Elon Musk elaborează propria legislație pentru coloniile de pe Marte

DE Elena Andrei | 30.10.2020 - 20:29
sursă lifeboat

SpaceX nu va recunoaște legislația internațională pe Marte, conform Termenilor și condițiilor din proiectul pentru internet Starlink al lui Elon Musk.

SHARE


Compania spațială a lui Elon Musk va întocmi un set de „principii de autoguvernare” care vor fi definite în momentul înființării coloniilor marțiene.

Musk a dezvăluit planurile de a crea un oraș care se va autosusține pe Marte, dar încă nu a fost stabilit un interval de timp pentru dezvoltarea acestuia.

Orice colonie viitoare creată de SpaceX ar folosi sateliții Starlink care orbitează planeta pentru a oferi conexiune la internet.


Peste 800 de sateliți de internet au fost deja lansați pe orbită în jurul Pământului, fiind planificate alte zeci de mii de lansări în următorii ani.

O aplicație Starlink a fost lansată în anumite regiuni săptămâna aceasta, în urma unui test beta de succes al capacității rețelei în zone din SUA și Canada.

Utilizatorii au observat că la termeni și condiții, aplicația prevedea că serviciile Starlink furnizate Pământului sau Lunii vor fi guvernate în conformitate cu legile statului California.

Însă, dincolo de Pământ și de satelitul său, legile și reglementările sunt mai puțin clare.

„Pentru serviciile furnizate pe Marte sau în tranzit către Marte prin Starship sau altă navă spațială de colonizare, părțile recunosc Marte ca o planetă liberă și că niciun guvern de pe Pământ nu are autoritate sau suveranitate asupra activităților marțiene”, se arată în secțiunea de lege care guvernează spațiul.

„În consecință, litigiile vor fi soluționate prin principii de autoguvernare, stabilite cu bunăcredință, în coloniile marțiene.”

Inginerul în sisteme spațiale Erwan Beauvois a declarat că poziția SpaceX amintește de o declarație prezentată de Fundația Earthlight, o organizație nonprofit angajată să se pregătească pentru expansiunea umanității dincolo de Pământ.

Declarația Drepturilor și Responsabilităților Umanității în Univers are la bază principiul că „Spațiul trebuie considerat liber de către toți și pentru toți”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.