Economia Chinei a încetinit creșterea în cea mai grea perioadă din ultimele patru decenii

DE Edi Neagu | Actualizat: 18.01.2022 - 10:33
Vremuri dificile pentru muncitorii chinezi. FOTO: Pexels.com

Măsurile guvernului de la Beijing de limitare a speculațiilor imobiliare au influențat aproape toate sectoarele economiei.

SHARE

Producția economică a Chinei crescut cu 4% în ultimul trimestru al anului 2021, dar a înregistrat o încetinire față de trimestrul precedent. De asemenea, ritmul de creştere al economiei a încetinit în trimestrul patru din 2021, pe măsură ce cumpărătorii de case și consumatorii devin tot precauți, potrivit digi24.ro.

Drept răspuns, Banca Centrală a Chinei a redus neaşteptat rata dobânzii, pentru prima dată în aproape doi ani. Unii analiști economici susțin că regimul de la Beijing se află în fața celei mai dificile perioade de la reforma și deschiderea din urmă cu 40 de ani, potrivit unei analize New York Times.

Citește și: Ce mai fac polițiștii români: accidente mortale, merg la bordel în uniformă, trafic de migranți

Construcțiile și vânzările de proprietăți au scăzut semnificativ în China, iar micile afaceri s-au închis din cauza costurilor în creștere și a vânzărilor slabe. În același timp, administrațiile locale încărcate de datorii au început să reducă salariile funcționarilor publici.

Economia Chinei a încetinit considerabil în ultimele luni ale anului trecut, deoarece măsurile guvernamentale de limitare a speculațiilor imobiliare au afectat și alte sectoare economice. Blocajele pandemice și restricțiile de călătorie pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2 au afectat și cheltuielile consumatorilor. Reglementările stricte pentru orice, de la afacerile pe internet până la after-school-uri au declanșat un val de disponibilizări.

Citește și: Șoșoacă este rudă cu Djokovic, scrie Vocea Olteniei. Străbunii lor s-au bătut cu turcii, la 1389

Biroul Național de Statistică al Chinei a transmis luni că producția economică din octombrie 2021 până în decembrie 2021 a fost cu doar 4% mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent, 2020. Acest procent a reprezentat un nivel mai scăzut față de creșterea de 4,9% din trimestrul al treilea al anului 2021, înregistrată din iulie până în septembrie.

Cererea mondială de electronice de larg consum, mobilier și alte facilități pentru casă în timpul pandemiei a făcut ca exporturile să crească la un nivel record pentru China, împiedicând creșterea economică a acesteia să stagneze. Pe tot parcursul anului trecut, producția economică a Chinei a fost cu 8,1% mai mare decât în ​​2020, au declarat oficialii partidului comunist de la Beijing. Însă o mare parte din această creștere a avut loc în prima jumătate a lui 2021.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.