Dușmanul lui Dragnea, Frans Timmermans, câștigă alegerile din Olanda

DE Mircea Marian | Actualizat: 24.05.2019 - 12:15
Premierul Dăncilă și Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene Foto: Guv.ro

Deși PSD i-a prevestit că nu va intra în Parlamentul European și chiar i-a dedicat cântecele în care îl insultau, socialistul Frans Timmermans pare să fi câștigat alegerile din Olanda, potrivit exit poll-urilor. Datele oficiale se vor afla abia pe 26 mai.

SHARE

Partidul Laburist (PvdA) al prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene (COM) Frans Timmermans, candidat la postul de preşedinte al COM, a obţinut o victorie surprinzătoare în alegerile europarlamentare desfăşurate joi în Olanda, obţinând 18,1% din voturi, informează AFP şi Reuters.

„Sper ca aceasta să ofere un imbold multor altor social-democraţi din Europa", a fost reacţia lui Timmermans la aflarea rezultatului exit-pollului.

„Îmi dau seama că peste tot în Europa se simte nevoia unei alte Europe, a unei Europe care să lupte mai mult împotriva schimbărilor climatice"."O Europă care înţelege că trebuie să colaborăm mai mult împreună la nivel social, că marile companii trebuie să plătească mai multe impozite. Sunt subiecte pentru care acţionează social-democraţia", a comentat Timmermans pentru televiziunea publică NOS.

Din cele 26 de locuri alocate Olandei în Parlamentul European, laburiştii ar urma să ocupe 5, conform primelor estimări Ipsos date publicităţii de NOS.

Laburiştii olandezi au reuşit să răstoarne predicţiile, clasându-se înaintea liberalilor şi a populiştilor, a căror victorie era anunţată de sondaje şi analize. Înaintea scrutinului, Partidul Laburist era creditat în sondaje cu obţinerea locului al treilea. Totodată, partidul candidatului social-democrat la funcţia de preşedinte al COM şi-a dublat rezultatul la acest scrutin, comparativ cu cel obţinut în 2014.

Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al premierului Mark Rutte s-a clasat pe locul al doilea, cu 15% din voturi, urmând să obţină 4 mandate.

Tânărul partid naţionalist Forumul pentru Democraţie al lui Thierry Baudet a obţinut 11% din voturi şi 3 mandate.

Partidul Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders, un eurosceptic cunoscut mai ales pentru campania sa împotriva islamului, a obţinut 4%, cel mai slab rezultat din ultimii zece ani.

Participarea la vot a fost de 37%, în creştere cu 4 puncte procentuale faţă de acum cinci ani.

Marja de eroare a sondajului Ipsos, realizat la ieşirea din secţiile de votare, este de 2%.

Timmermans a criticat dur situația statului de drept din România, ceea ce i-a atras atacurile PSD. Senatorul Șeban Nicolae a spus că este o „coadă de topor”, iar un europarlamentar, Andi Cristea, a amenințat că social-democrații români nu-l vor mai susține în competiția pentru șefia Comisiei Europene. Recent, PSD i-a dedicat un cântecel propagandistic în care doi copii spun că Timmermans este un om rău. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -