După România și Polonia, și Estonia a încheiat un Memorandum 5G cu SUA

DE Adelina Sahlean | 04.11.2019 - 16:56
Juri Ratas, premierul Estoniei si Mike Pence, vicepresedintele SUA /Foto: Guvernul Estoniei

Primul ministru estonian, Juri Ratas și vicepreședintele american Mike Pence, au convenit în data de 1 noiembrie 2019, la Washington, asupra unei abordări unificate între Estonia și Statele Unite pentru a asigura securitatea rețelelor 5G, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

SHARE

Estonia devine astfel a treia țară, după România și Polonia, care semnează o astfel de înțelegere cu SUA. Spre deosebire de angajamentele semnate de România și Polonia, înțelegerea dintre Estonia și SUA cuprinde mai multe elemente de securitate pentru furnizorii care participă în rețelele 5G.

„Confirmăm că, odată cu dezvoltarea rețelei 5G, vom proceda după aceleași principii. Pentru Estonia ca stat digital, încrederea în noile tehnologii are o importanță extrem de importantă, iar Statele Unite sunt cel mai important aliat al nostru. O declarație convenită cu Statele Unite ale Americii oferă un semnal clar că Estonia înțelege problemele de securitate în același mod ca aliații săi în dezvoltarea rețelei 5G.", a declarat premierul Juri Ratas, potrivit comunicatului de presă al Guvernului Estoniei., potrivit Hotnews.ro

Premierul Ratas s-a întâlnit în 31 octombrie și cu consilierul de securitate națională Robert O'Brien la Washington, unde au vorbit despre viitorul NATO. "Pentru Estonia, cea mai bună garanție de securitate este un NATO puternic și sunt mulțumit de faptul că prezența Alianței în regiunea noastră devine din ce în ce mai importantă", a spus premierul estonian.

Declarația comună privind securitatea 5G a fost publicată atât pe site-ul Casei Albe cât și pe site-ul guvernului Estoniei.

Declarația comună privind securitatea 5G dintre Estonia și SUA este în prima parte similară cu declarațiile semnate de Polonia și România, însă în privința evaluării riguroase care ar trebui aplicată furnizorilor de tehnologie 5G, declarația cuprinde mai multe elemente.

România, Polonia și Estonia sunt până acum singurele țări care au semnat aceste Memorandumuri 5G cu SUA, deși vicepreședintele american Mike Pence a vizitat în acest an mai multe țări cu scopul de a pune presiune pe interzicerea echipamentelor chineze în dezvoltarea rețelelor 5G.

HotNews.ro a scris în premieră duminică, 3 noiembrie, că Memorandumul 5G semnat între România și SUA a fost desecretizat după două luni jumătate de la semnare și după eșecul licitației 5G din acest an.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.