După prăbușirea F-16, instruirea piloților ucraineni va fi mai lungă. Sunt antrenați și în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.09.2024 - 09:14
După prăbușirea F-16, instrirea piloților ucraineni va fi mai lungă. Sunt antrenați și în România  - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
După prăbușirea F-16, instrirea piloților ucraineni va fi mai lungă. Sunt antrenați și în România - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

După prăbușirea F-16, instrirea piloților ucraineni va fi mai lungă. Sunt antrenați și în România. Prăbușirea avionului de luptă F-16 din Ucraina a ridicat problema ritmului de pregătire a piloților ucraineni pentru a utiliza aeronava pe câmpul de luptă.

SHARE

După prăbușirea F-16, instrirea piloților ucraineni va fi mai lungă. Sunt antrenați și în România.

Wall Street Journal (WSJ) a anunțat la 6 septembrie, că oficiali americani și occidentali discută despre prelungirea antrenamentului piloților ucraineni pentru a nu se afla în situația de a pierde aeronave și chiar viața.

Statul Major al Ucrainei a confirmat la 29 august că un F-16, recent livrat, operat de pilotul superior al Ucrainei Oleksii Mes, indicativul de apel „Moonfish”, s-a prăbușit în timp ce se apăra împotriva unei drone și a unei rachete rusești în timpul atacului masiv al Rusiei de la 26 august. Mes a murit în accident.

După prăbușirea F-16, instruirea piloților ucraineni va fi mai lungă

Forțele aeriene ucrainene nu au anunțat cauza accidentului. O anchetă, cu implicarea SUA, este în desfășurare.

Kievul nu a stabilit încă dacă avionul a fost doborât de Rusia sau de „foc prietenesc” sau dacă o defecțiune mecanică a cauzat accidentul, au declarat oficialii americani pentru WSJ, citatat de Kyiv Post.

Unul dintre oficialii americani a susținut că o rachetă rusească a explodat în apropierea F-16 cu puțin timp înainte de a dispărea de pe radar, ceea ce ar fi putut fie avaria avionul, fie l-a forțat pe pilot să manevreze prea jos deasupra solului, ducând la prăbușire.

Antrenamentul piloților ucraineni pe F-16 a avut loc într-un ritm prea accelerat. Programul de pregătire pentru piloți al Ucrainei este în desfășurare, dar „accidentul arată ce se întâmplă atunci când încercați să grăbiți lucrurile”, a declarat pentru WSJ un înalt oficial al apărării, fără nume.

Oficialii occidentali discută acum decizia Ucrainei de a folosi avioanele pe câmpul de luptă la câteva săptămâni după sosirea primului lot, trimițând piloți care au avut ore limitate de zbor cu aeronavele americane în misiuni de luptă.

Ucraina a primit primele sale F-16 la începutul lunii august, la un an după ce aliații au format coaliția cu avioane de luptă la summitul NATO de la Vilnius pentru a sprijini Kievul cu antrenamente și avioane.

România, centru de antrenament pentru piloți F-16, inclusiv ucraineni

Olanda conduce Coaliția europeană pentru a pregăti piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16. Pe lângă Olanda, Danemarca, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Regatul Unit sunt în coaliție.

Antrenamentul a început în Danemarca, iar un centru de pregătire a fost înființat în România, a informat Reuters.

War Zone a scris încă de anul trecut că România ar puttea fi epicentrul inițiativei de antrenament F-16 pentru Ucraina.

Citește și: VIDEO Unde își ține Ucraina avioanele de luptă F-16? NATO a folosit tactici similare de protecție

Forțele Aeriene Române și-au crescut flota de F-16, începând cu un lot de 12 avioane second-hand din stocurile portugheze, urmate de alte cinci din aceeași sursă și, în final, acceptând să cumpere 32 din Norvegia, care și-a retras toate Viperele. Aceste ultime 32 de avioane vor fi livrate odată ce vor fi modernizate în Norvegia.

Citește și: Olanda permite Ucrainei să folosească F-16 pentru lovituri în Rusia. Livrează 24 de avioane

„Pe lângă faptul că operează o flotă de F-16 relativ mare, cel puțin cu avioanele norvegiene adăugate la total, faptul că avioanele românești sunt încă la începutul carierei de antrenament pentru piloți face din aceasta o locație de mai potrivită pentru ucraineni, în comparație cu alți operatori europeni NATO, dintre care majoritatea își retrag deja flotele în favoarea F-35”, scria War Zone. 

În România, potrivit informațiilor oficiale, antrenamentul piloților ucraineni nu s-a încheiat. Un lot de piloți a sosit zilele acestea în Canada pentru începerea instructajului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te