Dizidenții ruși dispar din închisori, un semn că un schimb de prizonieri ar putea să fie aproape

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.07.2024 - 13:25
Dizidenții ruși dispar din închisori, un semn că un schimb de prizonieri ar putea să fie aproape - Foto: Profimedia Images
Dizidenții ruși dispar din închisori, un semn că un schimb de prizonieri ar putea să fie aproape - Foto: Profimedia Images
Dizidenții ruși dispar din închisori, un semn că un schimb de prizonieri ar putea să fie aproape - Foto: Profimedia Images
Dizidenții ruși dispar din închisori, un semn că un schimb de prizonieri ar putea să fie aproape - Foto: Profimedia Images

Dizidenții ruși dispar din închisori, un semn că un schimb de prizonieri ar putea să fie aproape. O serie de dizidenți ruși și persoane condamnate pentru opoziția lor față de războiul de la Moscova din Ucraina au dispărut.

SHARE

Dizidenții ruși dispar din închisori, un semn că un schimb de prizonieri ar putea să fie aproape. O serie de dizidenți ruși și persoane condamnate pentru opoziția lor față de războiul de la Moscova din Ucraina au dispărut din închisorile rusești, în ultimele zile.

Activiștii pentru drepturile omului spun că este un posibil semn că un schimb de prizonieri cu Occidentul ar putea să fie aproape.

Dizidenții ruși dispar din închisori, un semn că un schimb de prizonieri ar putea să fie aproape

Deși Rusia mută prizonierii în alte unități de detenţie, fără a informa rudele și avocații, numărul deținuților care au fost mutați în altă parte, în ultimele zile – cel puțin șapte – și asemănarea profilurilor acestora sunt extrem de neobișnuite.

Printre cei ale căror rude și susținători spun că nu se mai află în aceeași închisoare, dar că, potrivit autorităților închisorii, au plecat într-o altă unitate se numără politicianul de opoziție Ilya Yashin, proeminentul activist pentru drepturile omului Oleg Orlov și Danila Krinari, un bărbat condamnat pentru cooperare în secret cu guverne străine.

Alții care au dispărut sunt cetățeanul german-rus Kevin Lik, care a fost condamnat pentru trădare, activiștii de opoziție Liliya Chanysheva și Ksenia Fadeeva și artistul antirăzboi Sasha Skochilenko.

Citeşte şi: Soarta celor mai vocali critici ai lui Putin: Otrăviri, accidente de avion și căderi de la ferestre

Toți sunt indivizi pe care statul rus i-a etichetat din diferite motive drept extremiști periculoși. În Occident, ei sunt văzuți de guverne și activiști drept prizonieri politici, deținuți pe nedrept.

„Cu toții sperăm că acestea sunt semne bune”, a declarat Ivan Pavlov, un activist proeminent pentru drepturile omului, care a fugit din Rusia și are sediul acum la Praga.

„Sperăm că ei (autoritățile) i-au scos probabil pe toți din închisorile lor, pentru a-i aduna într-un singur loc, în pregătirea unui schimb”, a spus acesta.

Citeşte şi: VIDEO Nemulţumiţi de războiul Rusiei în Ucraina, oficiali şi înalţi membri FSB fug din Rusia

Pavlov, pe care autoritățile ruse l-au desemnat ca fiind agent străin, a spus că prizonierii cel mai probabil vor fi fost duși la închisoarea Lefortovo, din Moscova.

Președintele Vladimir Putin va trebui apoi să-i grațieze în mod oficial, înainte de a fi urcați într-un avion, către o destinație din Europa, despre care Pavlov a spus că ar putea fi în Germania.

Condamnări neobișnuit de rapide

Conform legislației ruse, serviciul penitenciar nu comentează unde sunt mutați deținuții. Doar deținuții înșiși pot face acest lucru, în scris, odată ce au ajuns la destinație sau sunt în stare să o facă.

Mișcările raportate la închisoare urmează condamnării neobișnuit de rapide din 19 iulie, a jurnalistului american Evan Gershkovich, pentru acuzații de spionaj, pe care le neagă. El a fost condamnat la 16 ani de închisoare, iar Rusia a confirmat deja că au avut loc discuții despre posibilul schimb în care va fi implicat.

Foto: Profimedia Images

Alsu Kurmasheva, o jurnalistă ruso-americană pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty, finanțat de SUA, a fost de asemenea condamnată cu o grabă neobișnuită, într-un proces secret, în aceeași zi, și condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare, pentru răspândirea de informații false despre armata rusă. Ea neagă faptele.

Citeşte şi: Marele disident rus Vladimir Kara-Murza le cere ruşilor să nu renunţe la lupta contra lui Putin

Kremlinul, întrebat despre posibilitatea unui schimb de prizonieri care să-l implice pe Gershkovich, a refuzat să comenteze.

Există numeroși alți cetățeni americani în spatele gratiilor, în Rusia, inclusiv Paul Whelan, un fost puşcaş marin, condamnat pentru spionaj, acuzație pe care a negat-o, dar și Marc Fogel, care a fost condamnat deţinere de droguri.

Între timp, în Belarus, președintele Alexander Lukașenko, un apropiat al lui Putin, l-a grațiat marți pe Rico Krieger, un cetățean german condamnat la moarte pentru acuzații de terorism, din nou cu o grabă neobișnuită și cu acoperire mediatică de stat.

Cine vrea-napoi, în Rusia

Printre persoanele pe care Moscova le-a semnalat că ar dori să revină în orice schimb cu Occidentul, se numără Vadim Krasikov, un rus care ispășește o condamnare la închisoare pe viață în Germania, pentru crimă – un schimb care ar cere ca Berlinul să primească în schimb pe cineva ca Krieger.

De asemenea, SUA deține cel puțin doi cetățeni ruși, pe Vladimir Dunaev și Roman Seleznev, condamnați pentru acuzații grave de infracțiune cibernetică, care ar putea fi parte din schimb.

„Se pare că suntem în pragul unui schimb la scară foarte mare cu americanii (și nu doar cu americanii)”, a spus Tatiana Stanovaya, membru senior la Centrul Carnegie Rusia Eurasia. „Cred că factorul de presiune în schimbul care urmează să aibă loc a fost momentul”, a scris ea, pe canalul său Telegram, conform EurActiv.

Secretoşi

„(Președintele SUA Joe Biden trebuie să-și termine mandatul cu demnitate. Putin a fost și el interesat de un acord, înainte de alegeri, deoarece după alegeri toată munca pregătitoare extrem de complexă și minuțioasă, care implică mai multe state, ar putea fi îngropată”, a explicat Stanovaya.

Pavlov, avocat, a spus că schimbul va avea loc într-o atmosferă de secret.

„Principalul este că ei (oamenii reținuți în Rusia) își vor obține libertatea. Sunt ostatici și prizonieri politici și important este să scoți cât mai mulți dintre ei”, a spus el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te