Marele disident rus Vladimir Kara-Murza le cere ruşilor să nu renunţe la lupta contra lui Putin

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.02.2024 - 18:48
Marele disident rus Vladimir Kara-Murza le cere ruşilor să nu renunţe la lupta contra lui Putin - Foto: Profimedia Images
Marele disident rus Vladimir Kara-Murza le cere ruşilor să nu renunţe la lupta contra lui Putin - Foto: Profimedia Images

Marele disident rus Vladimir Kara-Murza le cere ruşilor să nu renunţe la lupta contra lui Putin. Dintr-o închisoare din Siberia, o figură proeminentă a opoziției ruso-britanice i-a îndemnat pe ruși să nu renunțe la luptă.

SHARE

Marele disident rus Vladimir Kara-Murza le cere ruşilor să nu renunţe la lupta contra lui Putin. Dintr-o închisoare din Siberia, o figură proeminentă a opoziției ruso-britanice i-a îndemnat pe ruși să nu renunțe la luptă, după moartea lui Alexei Navalnîi.

Kara-Murza, care deține cetățenia rusă și britanică, și a studiat la Universitatea din Cambridge, a fost reținut în aprilie 2022 și acuzat de răspândirea de informații false, despre armata rusă în Ucraina.

Marele disident rus Vladimir Kara-Murza le cere ruşilor să nu renunţe la lupta contra lui Putin

Mai târziu, a fost acuzat și de înaltă trădare, pentru discursurile publice pe care le-a ținut, care criticau politicile Kremlinului și războiul din Ucraina.

„Le datorăm camarazilor noștri căzuți să continuăm să lucrăm cu și mai multă forță și să realizăm ceea ce şi-au dorit ei atunci când au trăit. Sunt idealuri pentru care au murit”, a spus Kara-Murza, în timpul unei înfățișări la tribunal din închisoare, conform The Guardian.

Videoclipul a fost distribuit de canalul rus Sota Telegram. Săptămâna aceasta, Kaza-Murza l-a acuzat pe Vladimir Putin că este „personal responsabil pentru moartea lui Alexei Navalnîi”.

Citeşte şi: Garry Kasparov: „Navalnîi a fost un luptător. Dacă nu veți lupta, să nu-i pronunțați numele”

Preocupările cu privire la sănătatea deja fragilă a lui Kara-Murza au crescut de la moartea lui Navalnîi. Kaza-Murza a fost mutat în ianuarie, într-o închisoare din Siberia, și a fost adesea plasat în renumitul izolator shizo pentru infracțiuni minore.

În anii 2015 și 2017, el a intrat în comă, la Moscova, după ce a prezentat simptome despre care medicii spuneau că sunt în concordanță cu o otrăvire.

Kara-Murza, un prieten apropiat al fostului lider al opoziției Boris Nemțov, care a fost împușcat și ucis în anul 2015, aproape că a murit din cauza insuficienței renale, la prima otrăvire, pe care a pus-o vina pe Kremlin.

Citeşte şi: Oponentul Vladimir Kara-Murza, în închisoare în Siberia, într-o „celulă de pedeapsă”

Soția lui Kara-Murza și unii dintre aliații săi au indicat că sperau să-l implice într-un schimb de prizonieri, pentru a-l scoate din Rusia. Dar un exponent al Ministerului de Externe al Regatului Unit a exclus un astfel de schimb de prizonieri, argumentând că astfel de mișcări nu au încurajat decât luarea de ostatici, de către Rusia, pentru a fi folosiţi la schimburi de persoane controversate din Rusia, aflate în închisoare, în Occident, precum Viktor Bout.

Foto: Profimedia Images

Kara-Murza este una dintre numeroasele figuri de opoziție de mare profil închise în Rusia. Un altul este Ilya Yashin, un prieten apropiat al lui Navalnîi, care a spus săptămâna aceasta că se teme pentru viața sa, după moartea liderului opoziției.

Cine este Vladimir Kara-Murza. Pedigri într-un mare fel

Are diplomă şi este master în Istorie al Universităţii din Cambridge. Nu oricine reuşeşte asta. Trebuie să fii o capacitate. Este jurnalist, scriitor, regizor, politician şi activist proeminent pentru drepturile omului.

Este fiul jurnalistului rus prezentator de televiziune Vladimir Alexeevici Kara-Murza (1959–2019), un critic deschis al lui Leonid Brejnev și un susținător al reformelor din timpul lui Boris Elțîn.

Tatăl său a fost strănepotul revoluționarului leton Voldemārs Bisenieks (1884–1938) și strănepotul primului ambasador al Letoniei în Marea Britanie, Georgs Bisenieks⁠ (1885–1941), ambii împușcați de NKVD.

Citeşte şi: Anatoly Berezikov, activist antirăzboi rus, mort în custodia Poliţiei. Primise ameninţări cu moartea

Agronomul și publicistul leton Jānis Bisenieks⁠ (1864–1923) a fost fratele lor mai mare. De asemenea, este înrudit cu Serghei Kara-Murza (născut în 1939), un istoric, chimist și filozof sovietic/rus.

Toți sunt membri ai familiei Kara-Murza⁠, descendenți ai unui aristocrat tătar, care s-a stabilit la Moscova și s-a convertit la creștinism, în secolul al XV-lea. Numele Kara-Murza, în traducere, are sensul de „Domnul Negru”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te