Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara „va desfășura mai multe forțe pentru a-i proteja pe ciprioții turci și le va oferi tot ce au nevoie în materie de arme".
Potrivit lui Cavusoglu, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că SUA au ridicat embargoul armelor pentru a „recompensa administrația cipriotă greacă pentru cooperarea sa în problema spălării banilor".
„După cum știți", a declarat ministrul turc de Externe, „administrația cipriotă greacă este renumită pentru spălarea de bani".
Cavusoglu a subliniat că Turciei va continua să își protejeze drepturile sale referitoare la Cipru, precum și la Marea Egee și Marea Mediterană.
Citește și
VIDEO Femeile din armata Ucrainei cântă „Bella Ciao” în tranșee. Frumoase și curajoase
IDEO Militarii profesioniști ruși despre noii recruți:„Merg la moarte sigură. Toți”
La 16 septembrie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat ridicarea embargoului asupra armelor impus administrației cipriote grecești.
Ministerul turc de Externe a condamnat această mișcare, afirmând că este "în contradicție cu principiul egalității celor două părți de pe insulă și va consolida și mai mult intransigența părții cipriote grecești, va afecta negativ eforturile de soluționare a problemei cipriote și va duce la o cursă a înarmării pe insulă, afectând pacea și stabilitatea în estul Mediteranei".
Atacurile etnice între greci și turci în Cipru au început în anii 1960 și i-au forțat pe ciprioții turci să se retragă în enclave pentru siguranța lor.
În 1974, o lovitură de stat greco-cipriotă care viza anexarea insulei de către Grecia a dus la intervenția militară a Turciei în calitate de putere garant pentru a-i proteja pe ciprioții turci de persecuții și violențe.
Ca urmare, în 1983 a fost înființată Republica Turcă a Ciprului de Nord.
În ultimii ani a avut loc un proces de pace cu intermitențe, inclusiv o inițiativă eșuată în 2017 în Elveția, sub auspiciile țărilor garante: Turcia, Grecia și Regatului Unit.