Șeful Serviciul de Informații și Securitate din Moldova, Alexandru Musteață, a declarat că oligarhul fugar Ilan Șor, care ar conduce o grupare criminală și care e principalul actor al Kremlinului, are indicația de provocare a radicalizărilor și a violențelor în perioada următoare.
El a mai spus că Rusia are o strategie privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, iar gruparea Șor ar fi principalul aliat al Kremlinului.
Musteață susține că prin intermediului canalelor de telegram și Tik Tok în spațiul public sunt lansate informații false despre conducerea țării și parcursul european al țării.
Directorul Serviciului de Informații din Moldova: Ilan Șor are sarcina de a compromite alegerile
"Rusia vrea să se implice in alegerile din acest an. Avem informații că se dorește influențarea referendumului.
Citește și: De ce a respins Moldova cererea Transnistriei, privind ajutorul rusesc
Ilan Șor are sarcina de a compromite alegerile prezidențiale. El și alți actori sunt ghidați de serviciile secrete ruse.
În primăvara 2024 se va promova un candidat independent, care va fi susținut de către mai multe partide politice.
Citeşte şi: Putin, dezamăgit că Transnistria nu a cerut explicit anexarea. Rusia dă vina pe România
În perioada martie-aprilie, Rusia va provoca proteste în Republica Moldova cu elemente de destabilizare, plus acțiuni separatiste în special în sudul și estul Republicii Moldova
De asemenea, va fi exploatat separatismul din stanga Nistrului", a declarat Alexandru Musteață.
Citeşte şi: Transnistria cere ajutorul Rusiei pentru a se desprinde Republica Moldova
,,Pe partea rusă se mizează pe opțiunea de boicot, votul împotrivă sau încadrarea unei întrebări suplimentare în cadrul referendumului care să ducă cetățenii în eroare și să manipuleze prin crearea unei asocieri false între integrare europeană și falsa aderare la alianță și blocuri militare.
Un alt grup de actori politici au indicația de a promova doctrina statalistă, dar care în realitate servește retoricii ruse. Cu o probabilitate înaltă structurile date sunt ghidate de serviciile de informații ruse și centrele de influență conexă administrației președintelui Federației Ruse”, a mai spus Alexandru Musteața, conform Adevărul.
Proteste la comanda Rusiei
Tot în acest an, începând cu lunile martie, aprilie, vor fi reluate protestele antiguvernamentale, care vor avea ,,un substrat prorus accentuat și apărarea vectorului asiatic. Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente de crearea haosului și destabilizărilor în masă prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntare agresivă cu forțele de ordine”, a mai menționat reprezentantul SIS-ului.
a treia etapă este planificată pentru anul 2025, aceasta având scopul de a controla Parlamentul de la Chișinău prin accederea în Legislativ a formațiunilor politice aflate sub influența Federației Ruse.
,,Detalii din posesie indică asupra unei strategii pentru 2024 și 2025 care va include trei elemente principale conectate între ele. În primul rând, susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect a Federației Ruse, distribuiți în trei categorii, care odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor ostile ale unui stat străin, în speță, Federația Rusă.
Actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă au legături directe și confirmate cu serviciile speciale, consultanți politici, grupuri criminale organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri
oligarhice, și actori politici declarați pro-stataliști, respectiv vor să se ascundă în spatele unor politici externe și neutre, declarând că apără interesul național, neutralitatea și statalitatea, dar de fapt scopul lor este să servească Federația Rusă.
Acești actori ar avea contacte cu exponenți ai Federației Ruse într-o formă camuflată și actori politici conectați la grupurile criminal organizate conduse de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în căutare internațională”, a subliniat șeful Serviciului de Informații și Securitate.