Din culisele negocierilor de pace. Stoltenberg: „Toți vrem ca războiul din Ucraina să se termine”

DE Adina Mutăr | 18.06.2023 - 15:54
Războiul din Ucraina-Foto: Profimedia Iimages

Din culisele negocierilor de pace. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat împotriva grăbirii negocierilor de pace între Ucraina și Rusia. „Toți vrem ca războiul din Ucraina să se termine”, dar în condiții de pace durabilă.

SHARE

Potrivit lui Stoltenberg, doar Ucraina trebuie să stabilească condițiile pe care le consideră acceptabile pentru încheierea războiului declanșat de Rusia.

El a mai subliniat că un acord de pace nu poate fi dictat de partea rusă.

"Toți ne dorim ca acest război să se încheie. Dar pentru ca pacea să dureze, trebuie să fie echitabilă. Pacea nu poate însemna înghețarea conflictului și acceptarea unui acord dictat de Rusia. Numai Ucraina poate determina condițiile care sunt acceptabile", a precizat Stoltenberg, potrivit pravda.com.ua.

El a menționat că succesele militare vor întări poziția Ucrainei în negocieri.

„Cu cât Ucraina va putea elibera mai multe teritorii ocupate, cu atât va avea cărți mai bune la masa negocierilor pentru a obține o pace dreaptă și durabilă.”

Anterior, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că cererile pentru încetarea imediată a ostilităților din Ucraina sunt nepotrivite în acest moment, deoarece ar însemna succesul Rusiei.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a respins, de asemenea, cererile de încetare a focului sau de cedare a pământului ucrainean în orice formulă „pământ pentru pace”, care ar favoriza Rusia. 

Biden, pentru Ucraina în NATO numai dacă îndeplinește condițiile, la fel ca toate statele Alianței

Președintele american Joe Biden a declarat că Ucraina trebuie să respecte aceleași standarde ca și alte țări în ceea ce privește apartenența sa la NATO și că nu i se va oferi țării nicio comoditate în acest context, ceea ce înseamnă o poziție mai „soft” în ceea ce privește integrarea în Alianță, lăsând astfel Rusiei un punct-cheie pentru negocieri, potrivit analiștilor militari.

„Trebuie să îndeplinească aceleași standarde. Așa că nu voi face aderarea mai ușoară.”

Biden a subliniat că Ucraina și-a demonstrat capacitatea de a se coordona militar, punând în același timp sub semnul întrebării integritatea armatei sale.

„Cred că au făcut tot ce ține de demonstrarea capacității de a se coordona militar, dar există o întreagă problemă: sistemul lor este sigur? Este necorupt? Îndeplinește toate standardele pe care toată lumea, orice altă națiune din NATO, le face? Cred că o va face. Cred că se poate. Dar nu este automat.”

În ceea ce privește desfășurarea de către Rusia a armelor nucleare tactice în Belarus, Biden și-a reiterat punctul de vedere: „Total iresponsabil.”

Kremlinul a decis că obiectivul de „demilitarizare” a Ucrainei a fost „în mare măsură atins”

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a declarat că obiectivul Rusiei  privind „demilitarizarea”  Ucrainei ar fi fost în mare măsură îndeplinit.

„Într-adevăr, Ucraina era puternic militarizată la momentul începerii operațiunii militare speciale. Și, așa cum a spus ieri și președintele rus Vladimir Putin, unul dintre obiective era demilitarizarea Ucrainei.

De fapt, această sarcină este în mare măsură finalizată. Ucraina folosește din ce în ce mai puține arme. Și din ce în ce mai mult folosește sistemele de arme pe care țările occidentale i le furnizează”, a declarat acesta potrivit pravda.com.ua.

Peskov a adăugat că țările NATO conduse de Statele Unite se „implica” tot mai mult în „conflict”. 

„Țările din Occident, și anume Alianța Nord-Atlantică sub conducerea Washingtonului, se implică tot mai mult – direct și indirect – în acest conflict. Ele intervin în acest conflict și devin parte la conflict. Desigur, acest lucru duce la faptul că finalizarea conflictului este amânată. Aceasta obligă Rusia să aplice măsuri mai hotărâtoare pentru a asigura siguranța oamenilor din Donbas și securitatea Federației Ruse”.

Kremlinul transmite astfel că ar putea sta la masa negocierilor, dacă Occidentul nu mai înarmează Ucraina, sugerând în același timp că nu renunță la Donbas.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te