Die Zeit: Germania propune SUA un miliard de euro ca să ridice sancțiunile pentru Nord Stream 2

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.09.2020 - 17:11
sursă Carsten Koall/Getty Images

Liderii UE vor discuta despre viitorul proiectului Nord Stream 2 la summitul din 24-25 septembrie, cu o propunere neobișnuită pe masă, potrivit publicației germane Die Zenit.

SHARE

Guvernul german a oferit SUA un acord de un miliard de euro în schimbul ridicării de către Washington a sancțiunilor împotriva proiectului de gazoduct Nord Stream 2, a informat ziarul Die Zeit miercuri.

Potrivit surselor ziarului, Berlinul și-a exprimat disponibilitatea de a investi un miliard de euro în construcția a două terminale de gaz natural lichefiat american.

„În schimb, SUA vor permite finalizarea și utilizarea Nord Stream 2", ar fi propus vicecancelarul german și ministrul finanțelor, Olaf Scholz, într-o scrisoarea adresată secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.

În scrisoare, Germania ar fi subliniat că „opțiunile legale existente ca alternativă la sancțiuni nu au fost încă epuizate”.

Potrivit ziarului, Scholz a exprimat mai întâi poziția Berlinului verbal și ulterior a confirmat-o în formă scrisă.

Terminalele GNL în cauză ar trebui construite în orașele germane Brunsbuttel și Wilhelmshaven. În schimbul respingerii sancțiunilor, Guvernul german a promis că „va spori sprijinul statului pentru construcții, alocând până la un miliard de euro”.

Ziarul a menționat că liderii UE vor discuta despre viitorul proiectului Nord Stream 2 la summitul din 24-25 septembrie, în lumina incidentului otrăvirii cu Noviciok - neurotoxină folosită de agenții ruși - a opozantului rus Alexei Navalnîi.

Cazul a stârnit discuții aprinse în Germania și UE cu privire la implementarea proiectului Nord Stream 2, cu Rusia.

Verzii germani au lansat un ultimatum pentru a opri proiectul. Partidul Democrat Liberal a cerut un moratoriu temporar asupra construcțiilor până la soluționarea tuturor problemelor. Candidatul pentru președintele CDU, Friedrich Merz, a exprimat o cerere similară.

Inițial, Guvernul german a propus să nu lege incidentul cu Navalnîi de proiectul Nord Stream 2. Numai după ce toxicologii militari germani au susținut că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță din clasa Noviciok, tonul s-a schimbat.

Weekendul trecut, ministrul german de Externe, Heiko Maas, și-a exprimat speranța că Rusia nu va forța Germania să „își schimbe poziția”, pe care mass-media a interpretat-o ​​ca o amenințare de a opri proiectul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Cabinetului, Steffen Seibert, cancelarul Merkel „a fost de acord cu declarațiile” diplomatului de vârf. Cu toate acestea, ministrul german pentru Afaceri Economice și Energie, Peter Altmaier, a fost sceptic cu privire la posibilitatea unor astfel de sancțiuni.

La 4 iunie, senatorii americani au introdus un proiect de lege pentru prelungirea sancțiunilor împotriva conductei Nord Stream 2, care actualizează și extinde sancțiunile în cadrul Legii privind securitatea energetică europeană, ce își propune să prevină construirea gazoductului. Germania a criticat dur prelungirea sancțiunilor.

Proiectul Nord Stream 2 prevede construcția a două conducte cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an din Rusia prin Marea Baltică spre Germania. În prezent, construcția gazoductului este completă în proporție de peste 90%.

Construcția s-a oprit după ce compania elvețiană Allseas a încetat să mai lucreze la conductă și și-a mutat navele, după anunțarea sancțiunilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te