Dictatorul Lukaşenko impune embargou produselor occidentale şi sancţiuni companiilor aeriene UE

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.12.2021 - 17:09
Preşedintele Belarusului Aleksandr LukaşenkoFoto: nytimes.com

Belarusul a anunţat un embargou asupra produselor din ţările occidentale care au adoptat sancţiuni împotriva sa şi sancţiuni împotriva companiilor aeriene din statele membre ale UE şi din Regatul Unit, relatează EFE.

SHARE

Măsurile de răspuns împotriva ''presiunii externe ilegale prin sancţiuni'' a Occidentului au ca obiectiv apărarea intereselor naţionale ale Belarusului, semnalează un comunicat al Ministerului de Externe de la Minsk.

Citește și: Deputata PSD Laura Vicol Ciorbă dă ora exactă în Comisia juridică cu un ceas de peste 180.000 $

Produsele occidentale, înlocuite cu ''produse similare din ţări prietene''

Produsele occidentale vor fi înlocuite cu ''produse similare din ţări prietene'', mai notează MAE belarus.

Cât despre ''restricţiile ilegitime'' împotriva sectorului aviatic belarus, guvernul de la Minsk susţine că acestea sunt dictate de practici de concurenţă neloială, prin urmare ''măsuri similare vor fi adoptate de ţara noastră faţă de companiile aeriene din UE şi din Regatul Unit'', menţionează MAE de la Minsk.

Dar sancţiunile europene împotriva companiilor aeriene belaruse au fost adoptate după arestarea unui blogger opozant belarus, preluat dintr-un avion civil care a fost forţat de autorităţile belaruse să aterizeze la Minsk.

Pe de altă parte, pentru a combate presiunea occidentală şi a-şi consolida securitatea economică, Belarusul îşi va continua drumul către integrarea economică cu Rusia.

De asemenea, adaugă MAE belarus, va fi extinsă lista persoanelor ''indezirabile'' pe teritoriul belarus, pe aceasta regăsindu-se cetăţeni din ţări pe care Minskul le acuză că discriminează funcţionari, ziarişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor regimului condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Citește și: Justyna Gradek, alias „Kim Kardashian a Poloniei”, îl regretă pe Alex Bodi

Lukaşenko acuză o politică de „demonizare”

MAE belarus mai afirmă în anunţul său că măsurile de represalii decise de Belarus vor putea fi anulate dacă ţările care au impus acestei ţări sancţiuni renunţă la logica de tip ''Război Rece'' şi revin pe calea ''cooperării constructive''.

Minskul a acuzat săptămâna trecută Bruxellesul că încearcă să-i stranguleze economia prin sancţiuni şi că duce o politică de ''demonizare'' a preşedintelui Lukaşenko, în urma deciziei Consiliului UE de a impune Belarusului, în coordonarea cu SUA, Canada şi Regatul Unit, primele sancţiuni pentru valul de migranţi orchestrat de preşedintele belarus la graniţa belaruso-polonă drept represalii pentru sancţiunile europene.

Statele occidentale au adoptat împotriva Belarusului mai multe serii de sancţiuni după reprimarea manifestaţiilor opoziţiei care au contestat corectitudinea alegerilor prezidenţiale din august 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te