Detaliul șocant descoperit în creierul ucigașului în serie Ted Bundy. Ce îl făcea să ucidă oameni?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.07.2024 - 12:31
Detaliul șocant descoperit în creierul ucigașului în serie Ted Bundy. Ce îl făcea să ucidă oameni? - Foto: Profimedia images
Detaliul șocant descoperit în creierul ucigașului în serie Ted Bundy. Ce îl făcea să ucidă oameni? - Foto: Profimedia images

Detaliul șocant descoperit în creierul ucigașului în serie Ted Bundy. Ce îl făcea să ucidă oameni? Studiul creierului criminalului în serie Ted Bundy a surprins cercetătorii prin rezultatele sale neobișnuite și neliniștitoare.

SHARE

După ce Bundy a fost executat în ianuarie 1989 pentru o serie de crime teribile, creierul său a fost donat pentru cercetări în speranța de a înțelege mai bine motivațiile sale criminale.

Detaliul șocant descoperit în creierul ucigașului în serie Ted Bundy. Ce îl făcea să ucidă oameni?

În ciuda așteptărilor ca analizele să dezvăluie leziuni sau anomalii cerebrale care să explice comportamentul său, rezultatele au fost șocante. Creierul lui Bundy nu prezenta niciun semn de deteriorare fizică sau leziuni evidente care să explice tendințele sale violente.

Această descoperire contrazice ipotezele anterioare care sugerau că anomaliile cerebrale ar putea contribui la comportamentele criminale. De exemplu, în cazul altor criminali în serie, precum Arthur Shawcross, s-au găsit leziuni cerebrale care au fost asociate cu comportamente violente.

În ciuda absenței unor astfel de anomalii în creierul lui Bundy, studiile folosind tehnologia de imagistică SPECT au arătat că cortexul prefrontal, responsabil pentru empatie și judecată, era mai puțin activ, similar cu observațiile făcute în cazul altor criminali în serie. Acest aspect ar putea sugera o disfuncție în procesele de empatie și luare a deciziilor.

Ted Bundy în instanța de judecată - Foto: Profimedia images

Citește și: Ultimele mese cerute de cei mai mari criminali în serie condamnați la moarte. Ai putea mânca asta?

Un alt detaliu remarcabil a fost inteligența sa ridicată. Bundy avea un IQ de 136, semnificativ mai mare decât media populației, dar nu suficient pentru a fi considerat un geniu precum Albert Einstei, care avea un IQ de 160, ceea ce-l făcea extrem de încrezător în puterile sale și în faptul că poate anticipa atât mișcările victimelor sale cât și ale polițiștilor.

Acest aspect este în concordanță cu alți criminali în serie notorii, precum Edmund Kemper și Jeffrey Dahmer, care au avut IQ-uri superioare mediei.

Citește și: Povestea criminalului în serie care s-a inspirat din filmul horror " Vineri 13": "Pe tine te vreau"

Cine a fost Ted Bundy?

Ted Bundy a fost un criminal în serie, violator și necrofiliac care a recunoscut că a ucis 30 de femei în anii 1970, deși unii experți cred că numărul real al victimelor sale ar putea depăși 100.

A fost arestat definitiv în februarie 1978 și a primit trei condamnări separate la moarte pentru uciderea a două membre ale sororității Chi Omega de la Florida State University și a unei fete de 12 ani.

Aspectul fermecător al lui Bundy l-a ajutat să devină într-o oarecare măsură o celebritate în timpul procesului său, iar cazul său a inspirat de atunci multe romane și filme despre ucigașii în serie. 

Pentru ultima sa masă, a refuzat să facă o cerere specială, așa că i s-a oferit ultima masă standard în rândul condamnaților la moarte din Florida: friptură în sânge, ouă fierte, pâine prăjită cu unt și jeleu, lapte, cafea, suc și cartofi prăjiți. Nu a luat nici măcar o îmbucătură.

A fost executat în ianuarie 1989, la vârsta de 42 de ani.

Rămășițele sale au fost incinerate și împrăștiate în Munții Cascade din Washington, conform ultimei sale dorințe, zona fiind cunoscută și pentru găsirea victimelor sale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te