De ce renunță tinerii la "visul de avea o casă"? Tinerii din ziua de azi și-au schimbat radical perspectivele asupra ideii de a fi "proprietar", preferând să închirieze locuințe în loc să se îndatoreze pe termen lung la bănci.
De ce renunță tinerii la "visul de avea o casă"?
Fenomenul este alimentat și de recentele schimbări din piața bancară, cu creșterea dobânzilor și condițiile mult mai stricte privind acordarea creditelor.
Mulți tineri sub 30 de ani consideră că nu le este benefic să devină proprietari de locuințe abia la vârsta de 60 de ani.
"În ce zonă? - În Berceni. - Eu la 60 și ceva de ani voi fi proprietar... nu cred că îți mai trebuie la 60 și ceva de ani să fii proprietar, părerea mea", a spus un tânăr.
Citește și: Românii care vor face tranzacții imobiliare vor avea parte de taxe mai mari. Au crescut cu 25%
În plus, tinerii apreciază că închirierea le oferă mai multă flexibilitate. Legarea de un anumit loc pentru 20 sau 30 de ani nu mai este o opțiune atractivă pentru mulți dintre ei.
"Mă pot muta oricând, nu este ceva fix, dacă mâine vreau să mă duc în altă parte, mă mut, dacă nu, nu", a explicat un alt tânăr.
Citește și: Românii nu vor mai putea închiria apartamente în clădirile cu acest semn. Riscă amenzi uriașe
Acum, tinerii preferă să aibă flexibilitate financiară, să nu își aloce o mare parte din venituri pe termen lung pentru o locuință, potrivit stiridecluj.ro.
Ei preferă să investească banii în proiecte și dezvoltare personală și mai târziu, la 50 sau 60 de ani, să se bucure de roadele acestora. Aceștia vor ca în urma activităților din vremea tinereții să genereze venituri pasive care să le permită să achiziționeze o locuință cu banii jos mai târziu, fără să aibă obligații față de bănci.