Aderarea României la Schengen, în decembrie, nu e blocată de Austria. Care e noul stat cu probleme?

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.11.2023 - 21:16
Aderarea României la Schengen, în decembrie, nu e blocată de Austria. Care e noul stat cu probleme? - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ
Aderarea României la Schengen, în decembrie, nu e blocată de Austria. Care e noul stat cu probleme? - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Aderarea României la Schengen, în decembrie, nu e blocată de Austria. Care e noul stat „problemă”?

SHARE

Aderarea României la spațiul Schengen nu mai depinde în totalitate de Austria. Extinderea Schengen nu va mai fi discutată la Consiliul JAI din decembrie, iar principalul motiv ar fi situația incertă din Olanda, unde, recent, au avut loc alegeri parlamentare.

Aderarea României la Schengen, în decembrie, nu e blocată de Austria. Care e noul stat cu probleme?

Olanda nu şi-a exprimat oficial poziţia faţă de Bulgaria după alegeri, iar un vot pozitiv pentru Schengen depinde de guvernul format de antieuropeanul Geert Wilders.

Cătălin Predoiu a declarat că nu este exclus ca subiectul să fie pus pe ordinea de zi în altă şedinţă din luna decembrie.

"Ordinea de zi a viitorului Consiliu JAI se discută chiar azi şi discuţiile trebuie să ţină cont şi de procedurile care au loc în Olanda în urma alegerilor.

Acolo tocmai au avut loc alegeri şi Guvernul trebuie să-şi precizeze în Parlament şi să obţină încrederea Parlamentului cu privire la o serie de subiecte. (...) Guvernul olandez, care a avut anul trecut o poziţie faţă de Bulgaria, urmează să se pronunţe în Parlament şi Parlamentul să se pronunţe cu privire la această chestiune. 

Citește și: Șanse ZERO pentru România la Schengen. Candidatul anti-UE și anti-migrație, victorie în Olanda

Ei bine, această procedură are loc undeva în perioada 4 - 6 decembrie, prin urmare, coincide această perioadă, această procedură din Parlamentul olandez, cu data la care va avea loc Consiliul JAI.

Deci este imposibil ca să poţi discuta tranşant în Consiliul JAI din 4 - 6 decembrie chestiunea, până când Guvernul olandez nu o să-şi precizeze poziţia faţă de Bulgaria. Asta nu exclude ca în cursul lunii decembrie să mai existe şi alte reuniuni JAI", a spus Predoiu.

"Au scăzut toate cifrele de migraţie ilegală, la toate frontierele, în special la frontiera de vest, unde era o problemă. Frontiera cu Serbia a cunoscut o descreştere a cifrelor de migraţie ilegală cu până la 90%", a spus Predoiu.

Candidatul anti-UE și anti-migrație, victorie în Olanda

Șansele României pentru un vot pozitiv la Consiliul JAI din decembrie 2023 sunt aproape nule după ce populistul de extremă dreapta, Geert Wilders, a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile generale din Olanda.

Acum, Partidul pentru Libertate (PVV), condus de Wilders va demara negocierile pentru formarea unui guvern.

Citește și: Rareș Bogdan: „Wilders nu este un pericol pentru șansa României de a intra în Schengen”

Imediat după ce și-a adjudecat victoria, Geert Wilders a ținut să transmită un mesaj foarte clar împotriva migranților, un aspect ce îl va face fericit din nou pe cancelarul Karl Nehammer, cel care, împreună cu Olanda, au blocat total nejustificat aderarea României și Bulgariei la Schengen la ultimul Consiliu JAI din 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te