Liderii ruși stau în mod tradițional pe mormântul lui Vladimir Lenin din Piața Roșie.
"Ziua de 9 mai este concepută pentru a se da mare în fața publicului de acasă, pentru a intimida opoziția și pentru a-i face pe plac dictatorului de atunci", a declarat James Nixey, directorul programului Rusia-Eurasia de la Chatham House.
Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a zilei pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților - sau ambele.
Președintele rus are un ochi ager pentru simbolism, după ce a lansat invazia în Ucraina a doua zi după Ziua Apărătorului Patriei, o altă zi militară crucială în Rusia.
Mobilizarea Rusiei
Putin are multe opțiuni pe masă, potrivit lui Oleg Ignatov, analist senior pentru Rusia la Crisis Group. "Declararea războiului este cel mai dificil scenariu", a spus el.
Citește și: Putin va declara oficial război Ucrainei la 9 Mai. Va trece la mobilizarea forțelor de rezervă
Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski - care nu a declarat în mod oficial război Rusiei - a impus legea marțială în Ucraina când a început invazia rusă la sfârșitul lunii februarie.
O altă opțiune pentru Putin este să promulge legea mobilizării Rusiei, care poate fi folosită pentru a începe o mobilizare militară generală sau parțială "în caz de agresiune împotriva Federației Ruse sau o amenințare directă de agresiune, izbucnirea unor conflicte armate îndreptate împotriva Federației Ruse".
Citește și: Patrușev, președintele Rusiei când Putin e operat de cancer: KGB-ist care vrea război deschis cu SUA
Acest lucru ar permite guvernului nu doar să adune trupe, ci și să pună economia țării pe picior de război.
Forțele ruse au pierdut cel puțin 20.000 de soldați de la începutul războiului, potrivit lui Nixey, iar întăririle vor fi necesare dacă Moscova vrea să-și atingă obiectivele în Ucraina.
Mobilizarea ar putea însemna prelungirea conscripției pentru soldații care se află în prezent în forțele armate, apelarea la rezerviști sau aducerea de bărbați în vârstă de luptă care au avut pregătire militară, a declarat Ignatov, potrivit CNN.
Ce riscă Putin
Dar aceasta reprezintă un mare risc pentru guvernul lui Putin, a spus el.
"Ar schimba întreaga narațiune a Kremlinului", a spus Ignatov, adăugând că această mișcare l-ar forța pe Putin să recunoască faptul că invazia din Ucraina nu a decurs conform planului.
"Este o decizie foarte riscantă", a adăugat Ignatov, explicând că o mobilizare la scară largă ar afecta și economia rusă aflată în dificultate.
În plus, ar putea diminua sprijinul pentru Putin acasă, deoarece unii ruși susțin invazia Ucrainei fără a dori să meargă personal să lupte, a mai spus analistul.
"Dacă vor declara mobilizarea la scară largă, unora nu le-ar plăcea acest lucru", a spus Ignatov.
Ar mai fi posibil ca Putin să promulge legea mobilizării fără a declara oficial război Ucrainei, a spus el.
Putin ar putea, de asemenea, să impună legea marțială în Rusia, suspendând alegerile și concentrând și mai mult puterea în mâinile sale, a spus Ignatov.
Acest lucru ar impune reguli precum restricțiile privind părăsirea țării de către bărbații în vârstă de luptă, ceea ce s-ar putea dovedi, de asemenea, nepopular, a adăugat el.