Cutremur de 6 grade Richter, în Japonia, în zona Fukushima. Ieri, a fost de 7,4 în Taiwan

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 04.04.2024 - 07:27
Cutremur de 6 grade Richter, în Japonia, în zona Fukushima. Ieri, a fost de 7,4 în Taiwan - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Un cutremur de 6 grade Richter a avut loc în Japonia, în zona Fukushima. Ieri, Taiwanul a fost lovit de cel mai puternic seism din ultimii 25 de ani, de 7,4 grade, iar cel puțin 9 persoane și-au pierdut viața și peste 820 au fost rănite.

SHARE

Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 6 grade pe scara Richter, a fost înregistrat joi, 4 aprilie 2024, în estul arhipelagului japonez, potrivit datelor furnizate de US Geological Survey.

Nu a fost transmisă alertă de tsunami, potrivit agenţiei meteo japoneze. 

Citește și: Misterul din spatele cutremurelor care se produc în regiuni neașteptate. Cât sunt de periculoase?

Cutremur de 6 grade Richter, în Japonia, în zona Fukushima. Ieri, a fost de 7,4 în Taiwan

Epicentrul cutremurului a fost localizat în apele japoneze, la aproximativ 80 de kilometri de Minamisōma, în prefectura Fukushima.

Cutremurul a fost înregistrat la ora locală 12.16 şi a fost precedat cu o oră mai devreme de un seism cu magnitudinea 4,4.

Presa locală nu a raportat pagube imediate sau victime.

Cutremurul, care a fost resimţit şi la Tokyo, a avut loc la o zi după un seism foarte violent în apropiere de Taiwan, care a provocat moartea a cel puțin 9 persoane şi rănirea a peste 820 pe insulă, precum şi pagube materiale importante.

Citește și: 47 ani de la cutremurul ce „l-a îngropat” pe Toma Caragiu. Blocurile din jur, gata să se prăbușească

Risc de perturbare a lanţului de aprovizionare cu semiconductori din Asia, din cauza cutremurului care a lovit Taiwanul

Cel mai mare cutremur produs în Taiwan din 1999 este probabil să provoace unele perturbări în lanţul de aprovizionare cu semiconductori din Asia, au spus analiştii, după ce producătorii de cipuri, de la TSMC la UMC, au oprit unele operaţiuni de inspectare a instalaţiilor şi au mutat angajaţi, transmite News.ro, citând Reuters.

Insula joacă un rol enorm în lanţul global de aprovizionare cu cipuri, deoarece găzduieşte cel mai mare producător de cipuri din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing, care furnizează cipuri Apple şi Nvidia.

Ţara găzduieşte, de asemenea, producători de cipuri mai mici, inclusiv UMC, Vanguard International Semiconductor şi Powerchip Semiconductor Manufacturing.

Deşi majoritatea fabricilor lor nu sunt aproape de epicentrul cutremurului, multe dintre firme au spus că au evacuat unele dintre fabricile şi au închis unele unităţi pentru inspecţii.

TSMC a declarat miercuri că lucrările la şantierele sale de construcţii, care au fost oprite, se vor relua după inspecţii, în timp ce instalaţiile afectate vor reporni producţia pe tot parcursul nopţii.

Producătorul de cipuri, ale cărui unităţi din Hsinchu, Tainan şi Taichung au suferit diferite grade de întreruperi, ar putea fi nevoit să întârzie unele livrări şi să mărească producţia, pentru a compensa acest lucru, a declarat compania de consultanţă Isaiah Research, într-o notă.

”Atenuarea impactului cutremurului necesită măsuri atente şi timp pentru a restabili producţia şi a menţine standardele de calitate, prezentând implicaţii şi obstacole suplimentare”, au spus aceştia.

Analiştii Barclays au spus că unele fabrici de semiconductori extrem de sofisticate trebuie să funcţioneze fără probleme 24/7 în stare de vid, timp de câteva săptămâni, iar opririle ar perturba procesul, crescând presiunea preţurilor în acest sector.

Acest lucru ar putea provoca ”un sughiţ pe termen scurt” în producţia de electronice în economiile concentrate pe produse finite, cum ar fi Japonia şi Coreea, precum şi economiile concentrate pe componente, cum ar fi China şi Vietnam, au spus ei.

Cu toate acestea, raportul a menţionat că nivelurile mai scăzute ale stocurilor în rândul clienţilor ar putea permite producătorilor de cipuri din Taiwan şi Coreea să majoreze preţurile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te