Cum vor adera Republica Moldova și Ucraina la UE? Comisia Europeană schimbă regulile

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.03.2024 - 23:56
Cum va adera Republica Moldova și Ucraina la UE? Comisia Europeană schimbă regulile - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Comisia Europeană propune un nou model de aderare la UE pentru actualele ţări candidate şi reforma mecanismului decizional. Iată cum vor adera Republica Moldova și Ucraina la UE.

SHARE

Comisia Europeană a propus miercuri ca ţările candidate la aderarea la UE, precum Ucraina, Republica Moldova şi cele din Balcanii Occidentali, să fie integrate blocului comunitar în mod "gradual" şi printr-un proces cu măsuri "reversibile", iar în paralel să fie reformat mecanismul decizional european în sensul de a diminua aplicarea regulii unanimităţii, astfel încât state individuale sau grupuri mici de state să nu mai poată bloca decizii ce impun în prezent aplicarea acestei reguli, precum cele referitoare la fiscalitate sau politica externă.

Cum va adera Republica Moldova și Ucraina la UE? Comisia Europeană schimbă regulile

Ideea este de a "avansa anumite beneficii şi obligaţii ale apartenenţei la UE" înainta ca ţara respectivă să devină membră cu drepturi depline. O asemenea "integrare graduală" trebuie să fie "reversibilă", obiectivul fiind de a asigura că atât UE cât şi viitoarele state membre sunt bine pregătite pentru extindere, se arată într-un raport al Comisiei Europene publicat miercuri.

Valurile de extindere care au avut loc începând din 2004 au inclus perioade de tranziţie care le-au permis statelor deja membre să limiteze pentru o perioadă de până la opt ani accesul pe piaţa lor a forţei de muncă în cazul cetăţenilor din noile state membre. Aceste perioade de tranziţie nu au fost reversibile, dar conform noii propuneri a Comisiei ele ar putea deveni, deci ar exista posibilitatea scurtării lor.

Citește și: VIDEO Războiul Rusiei se extinde în Georgia. Kremlinul și-a făcut port militar în Abhazia

Noua abordare a Comisiei oferă "direcţii sporite pentru integrare graduală a ţărilor candidate la aderare în politici determinate ale UE, deja înainte de aderarea lor", explică executivul comunitar. Dar, adaugă acesta, accesul deplin pe piaţa UE va necesita "aplicarea completă a unicului set cuprinzător de drepturi şi obligaţii, care nu pot fi 'a la carte" ".

De asemenea, Comisia Europeană aminteşte în documentul său că aderarea la UE este condiţionată de "respectarea incontestabilă şi aplicarea continuă a valorilor de bază ale UE", o aluzie la disputele Bruxellesului cu Polonia şi Ungaria pe tema statului de drept.

Liderilor statelor UE deja membre ar urma să le revină sarcina de a stabili concret măsurile, domeniile, etapele şi obligaţiile corespunzătoare unui asemenea proces de aderare graduală.

Însă pentru ca beneficiile aderării să se materializeze, atât UE cât şi statele candidate la aderare "trebuie să fie bine pregătite, iar procesul aderării trebuie să se bazeze pe merit", se subliniază în raport.

În cadrul acestei pregătiri Comisia Europeană include şi dorinţa sa de reformare a mecanismului decizional în UE, în sensul luării mai multor decizii prin majoritate calificată şi aplicării mai puţin a regulii unanimităţii, regulă pe care federaliştii susţinători ai transferului de mai multă putere către Bruxelles în detrimentul statelor naţionale ar dori-o eliminată complet.

Susţinând astfel că odată cu creşterea numărului statelor membre în UE aplicarea regulii unanimităţii ar creşte şi riscul unor blocaje decizionale, mai ales asupra politicii externe şi fiscalităţii, Comisia Europeană propune un nou mecanism decizional care să permită apelarea mai mult la adoptarea deciziilor doar prin majoritate calificată, dar cu anumite excepţii care să permită protejarea unor interese naţionale strategice. Majoritatea calificată în prezent înseamnă 15 din cele 27 de state membre şi care să însumeze cel puţin 65% din populaţia UE.

Citește și: VIDEO Cine sunt românii care atacă Rusia cu arma în mână? Putin anunță că îi vânează

Totuşi, Comisia Europeană nu consideră în raportul său că ar fi necesară revizuirea tratatelor UE, întrucât Tratatul de la Lisabona prevede deja aşa-numitele "clauze pasarelă", prin care decizii care în mod normal ar trebui luate prin unanimitate pot fi luate în Consiliul UE doar cu majoritate calificată.

"Extinderea este o investiţie geopolitică ce va spori greutatea politică şi economică a UE pe scena mondială", a afirmat la prezentarea raportului Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, care a descris acest document drept "primul pas către inevitabilele reforme ale UE care să ne pregătească pentru o Uniune mai mare, cu o serie de schimbări politice în profunzime care vor fi iniţiate la începutul anului 2025".

Actualele state candidate la aderare sunt Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Bosnia-Herţegovina. Şi Turcia este oficial candidată, dar procesul de aderare a acesteia este îngheţat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te