Cum se va desfășura școala în Europa. Milioane de copii revin la cursuri

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 30.08.2020 - 17:26
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Efective reduse, cursuri mai scurte iar masca obligatorie: în Europa şcolile îşi deschid porţile săptămâna ce vine, în ciuda creşterii numărului de îmbolnăviri cu Covid-19.

SHARE

În Franţa, toate persoanele adulte care îndeplinesc diverse misiuni în instituţiile de încăţămînt, de la grădiniţă la licee, vor purta mască sanitară în permanenţă. Elevii, de la 11 ani în sus, vor trebui şi ei să de adaptaze acestei reguli.

În ce-i priveşte pe copiii şi elevii având sub 11 ani, se consideră că masca le-ar putea aduce mai degrabă deservicii şi că ar putea, prin manipulări nedorite şi neatenţie, facilita contaminările, deci ei sunt exoneraţi de această obligaţie. 

Începutul anului şcolar se anunţă qstfel difícil pentru cele 866 500 de cadre didactice ce vor trebui să poarte mască, precum şi peste 12 milioane de elevi. Vrem să asigurăm un an şcolar normal, a declarat ministrul învăţămîntului Jean-Michel Blanquer, arătînd că pentru copiii de pe planetă carantina şi epidemia au fost o „catastrofă educaţională”, notează RFI.

În medie, în Franţa se înregistrează peste 4.000 de cazuri pe zi. Premierul Jean Castex îi roagă pe bunici să nu ia ei nepoții de la școală ci să îi lase în grija părinților, pentru a se evita transmiterea coronavirusului. Iar în acest sens, supraveghetori ar putea sta cu elevii ceva mai mult, până ajung părinții să își recupereze copiii.

În Germania,  cancelara Angela Merkel, care a fost lăudată până acum pentru modul cum a gestionat criza, declara vineri că se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei, în următoarele luni, ca urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri. 

«Unele lucruri vor fi şi mai dificile în următoarele luni decât au fost peste vară », a atenţionat cancelara într-o conferinţă de presă susţinută la Berlin.

Germania va înăspri restricţiile – cei care nu poartă mască riscă o amendă de 50 de euro iar cei care au fost plasaţi în carantină vor fi verificaţi dacă o respectă. Până la finele anului, adunările de peste 50 de oameni, în aer liber, sunt interzise. Eventuale derogări ar putea fi date doar în cazul unor meciuri de fotbal.

În Spania, copiii de peste 6 ani vor trebui să poarte în permanenţă o mască la şcoală. Obiectivul este ca elevii să poată să urmeze în clase cursurile şi nu de la distanţă. Aşa cum a fost cazul pentru ultima parte din anul şcolar trecut. 

În ultimele 14 zile, Spania a înregistrat 190 de cazuri la 100.000 de locuitori, cea mai mare rată de îmbolnăviri din Uniunea Europeană.

Italia nu impune masca celor mici decât atunci când nu poate fi menţinută o distanță de 1 metru.

Grecia obligă însă şi copii de la grădiniţă să poarte această mască de protecţie împotriva coronavirusului. Potrivit ministrului grec al Educaţiei, este o măsură la fel de evidentă precum purtatul centurii de siguranţă la bordul  unei maşini. 

Iar pentru că distanţa fizică între elevi este necesară, unele ţări  europene au decis să micşoreze numărul copiiilor dintr-o clasă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te