România continuă să stea în afara frontierei terestre a Schengen pentru că Austria NU e de acord să ne primească. România ar putea să învețe din lecția predată de Ungaria care a decis să dea în judecată Austria în cazul navetiștilor obligați să petreacă mult timp pentru că sunt controlați la granița dintre Ungaria și Austria.
Citeşte şi: Cum poate obține România, duminică, „biletele” pentru Schengen? Care e rolul lui Viktor Orban?
Cum poate fi obligată Austria să ne lase în Schengen? Lecția pe care ne-o dau navetiștii din Ungaria
Dacă, ar exista un proces comun al șoferul români și în special al celor care conduc camioane împotriva controalelor de la granița cu Austria care le consumă mut timp? Ungaria făcut acest lucru.
O firmă de avocatură maghiară a intentat un proces împotriva statului austriac, susținând că controalele la frontieră provoacă aglomerație și prejudiciază navetiștii maghiari. Cererea de despăgubire este de 19 eurocenți de persoană.
NZP Nagy Legal consideră că aceste controale la frontieră, indiferent de locul în care sunt efectuate, reprezintă o încălcare a acordului Schengen. Avocații cer despăgubiri de 19 cenți pentru ocolul făcut pentru a evita un blocaj în trafic la frontieră, a anunțat Radioul public austriac (ORF) într-o emisiune difuzată în Ungaria.
Avocatul Máté Ruzicska a declarat jurnaliștilor, după audiere, că procesul a fost mai mult despre principii decât despre bani. Scopul lor este de a determina Austria să ridice controalele la frontieră, astfel încât frontierele interne din Europa să poată fi din nou trecute liber.
La audiere, avocatul a calificat controalele drept „inutile” și o „măsură fictivă”. Acesta a explicat că migranții nu sunt întorși înapoi la frontieră și că, în opinia sa, există un mijloc mai eficient de combatere a intrării ilegale. „Operațiunea Fox”, în cadrul căreia polițiștii austrieci din Ungaria colaborează cu autoritățile locale pentru a combate traficul de persoane, a exemplificat el.
La audierea de astăzi nu a fost pronunțat niciun verdict, care va fi comunicat în scris de către instanță, arată presa maghiară
Populiștii au câștigat în Austria. Preiau și puterea?
În următoarele zile, se va juca jocul politic de care depinde soarta României în Spaţiul Schengen.
Extrema dreaptă austriacă este în căutarea drumului spre putere, dar se confruntă cu blocada celorlalte partide rivale, care refuză in corpore să guverneze alături de extremişti.
Prima victorie a partidului extremist al lui Herbert Kickl, în alegerile parlamentare, a pus grupul politic anti-establishment austriac în situaţia de a căuta un partener, pentru a forma o coaliţie de guvernare.
Triumful FPO (Partidul Libertăţii), un partid eurosceptic și prietenos cu Rusia, a fost piatră de hotar, în ascensiunea recentă a dreptei dure în Europa, conform Reuters. Dacă FPO ajunge la guvernare, sunt zero şanse pentru România să adere la Spaţiul Schengen.
În schimb, cu OVP-ul lui Karl Nehammer mai există o şansă, dacă acesta se aliază, pentru a guverna, cu socialiştii, proeuropeni, şi în protocolul de guvernare e inclus eventual şi ce se întâmplă cu blocarea de până acum a României.
Citeşte şi: România își ia adio de la Schengen, după un cutremur politic în Austria. E prima oară în istorie