Kremlinul elabortează operaţiuni de supraveghere bazate pe inteligenţa artificială. Document oficial

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.04.2024 - 20:42
Cum elaborează Kremlinul operaţiuni de supraveghere bazate pe inteligenţa artificială - Foto: Flickr/Mike MacKenzie
Cum elaborează Kremlinul operaţiuni de supraveghere bazate pe inteligenţa artificială - Foto: Flickr/EFF Photos

Cum elaborează Kremlinul operaţiuni de supraveghere bazate pe inteligenţa artificială. Documentele scurse de la Kremlin dezvăluie că regimul lui Vladimir Putin finanțează o operațiune masivă de supraveghere.

SHARE

Cum elaborează Kremlinul operaţiuni de supraveghere bazate pe inteligenţa artificială. Documentele scurse de la Kremlin dezvăluie că regimul lui Vladimir Putin finanțează o operațiune masivă de supraveghere, bazată pe inteligența artificială.

Recunoașterea facială ajută Kremlinul să caute indivizi consideraţi de Federaţia Rusă neloiali și distructivi.

Cum elaborează Kremlinul operaţiuni de supraveghere bazate pe inteligenţa artificială

Acest sistem a fost folosit pentru a aresta persoanele care au participat la înmormântarea lui Alexei Navalny și a fost testat anterior pe fanii fotbalului în timpul Cupei Mondiale din Rusia 2018 și Cupei Mondiale din 2022 din Qatar.

Vladimir Putin, la scurt timp după ce s-a declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din Rusia, a cerut serviciilor de securitate ruse să intensifice vânătoarea de trădători.

Anterior, în cadrul investigației noastre Kremlin Leaks, VSquare a lucrat cu partenerii internaționali, pentru a dezvălui modul în care Kremlinul a manipulat în prealabil realegerea lui Vladimir Putin.

Citeşte şi: Poate fi Rusia înfrântă decisiv?

Acesta finanțează un război informațional, care vizează societatea rusă și exercită control asupra Internetului, a canalelor media și a platformelor de social media din teritoriile ocupate din Ucraina. Administrația prezidențială rusă a folosit sute de milioane de euro pentru finanțarea acestor proiecte de propagandă și operațiuni politice.

Documentele dezvăluie modul în care administrația rusă finanțează un aparat de supraveghere masiv, bazat pe AI, care poate urmări eficient cetățenii, în timp real, înregistrând fiecare mișcare și starea lor de spirit.

Sistemul conectează camerele instalate în spații publice, la un centru pentru procesarea fluxurilor video. Până acum, aceste camere acoperă aproximativ 40 de orașe rusești, a declarat șeful companiei de stat ruse Rostec, în august 2023.

Citeşte şi: Iohannis: Unitatea transatlantică a fost „o surpriză strategică pentru Rusia"

Câteva luni mai târziu, în octombrie 2023, CEO-ul NtechLab a anunțat că sistemul de recunoaștere facială funcționează în 60 de regiuni rusești, în creștere de la doar cinci, în anul 2021. La Moscova, unde sistemul este activ, operațional și cel mai răspândit, sute de mii de camere sunt în reţeaua de metrou, pe drumuri și în clădirile rezidențiale.

Documentele divulgate relevă că administrația lui Vladimir Putin alocă cel puțin 11,2 miliarde de ruble (peste 111 milioane de euro) pentru dezvoltarea sistemului, în anii 2024-2026.

Potrivit documentelor, centrul operațional al sistemului va fi găzduit în GlavNIVTS, centrul principal de cercetare și date al administrației prezidențiale.

Un fel de magie periculoasă

O femeie se apropie de doi bicicliști în parc:

– Te cheamă Kit? – întreabă ea pe unul dintre ei în rusă.
- Da.
– Ai 26 de ani și locuiești la Moscova?
– Da.
- De unde crezi că știu toate astea?
– Un fel de magie?

De fapt, are puțin de-a face cu magia și foarte mult cu știința avansată a datelor.

Foto: Flickr/EFF Photos

Videoclipul acestei conversații, publicat în urmă cu șapte ani, este încă disponibil pe YouTube. Femeia testa o nouă aplicație mobilă rusească, pentru „a afla date personale, aleatoriu, despre oameni pe care îi vezi pe stradă”, lucru prezentat ca o revoluție în tehnologia folosită pentru website-urile de dating.

Citeşte şi: Rusia a lansat rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova

Aplicația, numită FindFace, s-a dovedit într-adevăr a fi un instrument revoluționar – dar scopul ei nu este de a ajuta oamenii să găsească romantismul pe stradă. „Ar fi interesant să creăm un algoritm care să funcționeze eficient cu camere CCTV. (…) Acest lucru ar face orașele noastre mult mai sigure” – spune Artem Kukharenko, în același videoclip.

Kukharenko este un analist de date, cofondator și, la acea vreme, CEO al NtechLab, compania din spatele FindFace, o tehnologie de recunoaștere facială.

În toamna anului 2021, compania se prezenta deja ca „dezvoltator principal de software AI”, oferind recunoașterea feței și a corpului, precum și detectarea vehiculelor.

G20 Innovation League şi controlul politic prin AI

La acea vreme, instrumentul funcționa în „mai mult de 30 de țări” de pe tot globul (inclusiv Asia de Sud, Orientul Mijlociu și America Latină) .

Vorbind la evenimentul G20 Innovation League, de la Sorrento, în octombrie 2021, Andrei Telenkov, un matematician și fostul CEO al NtechLab, a enumerat succesele companiei, inclusiv brevetul înregistrat în SUA.

„Avem un algoritm de căutare proprietar care poate căuta fotografii a 1,5 miliarde de oameni, în mai puțin de 0,3 secunde”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te