Căderea Ucrainei l-ar face pe Putin stăpân peste Marea Neagră și vecin cu România. Ce șanse sunt?

DE Brendan Cole | Actualizat: 22.04.2024 - 11:44
CÂMP DE LUPTĂ Trupele ucrainene trag asupra pozițiilor inamice pe 3 noiembrie 2023, în districtul Bahmut din Ucraina
SUSȚINERE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu liderii Senatului SUA, Mitch McConnell, stânga, și Chuck Schumer, dreapta, la Washington, D.C., pe 12 decembrie 2023
APEL LA ARME Secretarului de stat american Antony Blinken i se arată armele de către un polițist de frontieră de stat ucrainean în timpul unei vizite în regiunea Kiev, pe 7 septembrie 2023

Philip Breedlove, fostul comandant al NATO, cântărește rezultatele 
invaziei Rusiei în Ucraina și vede un succes probabil 
al lui Vladimir Putin, dacă puterile occidentale nu decid altfel.

SHARE

Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de al treilea an, fostul comandant al NATO are în vedere trei scenarii pentru conflictul declanșat de Vladimir Putin - iar două dintre ele implică o victorie a Rusiei.

„Dacă nu facem nimic diferit față de ceea ce facem acum, în cele din urmă, Ucraina va pierde. Asta deoarece Rusia are mai mulți oameni și mai multă profunzime decât Ucraina“, a declarat pentru Newsweek fostul comandant suprem al forțelor aliate din Europa, Philip Breedlove.

„Dacă Occidentul abandonează Ucraina, aceasta va lupta cu vitejie, dar alte zeci de mii de ucraineni vor muri și, în cele din urmă, Rusia va subjuga întreaga Ucraină, care va fi din nou vasal al Rusiei“.

Dar există o speranță pentru Ucraina, spune Philip Breedlove. Acesta, în calitate de comandant NATO între 2013 și 2016, a fost martor la consecințele anexării Crimeei de către Putin în 2014, care a precedat invazia sa la scară largă.

„Dacă Occidentul alege să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga, Ucraina va câștiga acest război“, a declarat generalul cu patru stele. „Acest război se va încheia exact așa cum vor și doresc factorii de decizie occidentali să se încheie“.

Această nevoie de mai multe arme occidentale a venit și în ultima pledoarie exasperată a lui Volodimir Zelenski în care președintele ucrainean a spus că lupta împotriva lui Putin nu este doar a Kievului. „Nu se va opri până când nu-l vom termina cu toții împreună“, a declarat luna trecută Zelenski.

Avertismentul vine în contextul în care legislatorii americani se întorc la Washington după ce o aripă a Partidului Republican a zădărnicit un pachet de securitate care includea 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, înainte de Crăciun.

În timpul acelei vacanțe a Congresului, Ucraina a suferit un bombardament rusesc timp de cinci zile de Anul Nou, în care peste 500 de rachete și drone au fost lansate în toată țara, distrugând o maternitate, școli și apartamente și a ucis 45 de persoane.

Apelurile de a pune capăt ajutorului american (care, de la începutul războiului, se ridică la peste 79 de miliarde de dolari - cel mai mare din lume –) au câștigat tracțiune în campania electorală a primarelor Partidului Republican, stimulate de fostul președinte Donald Trump și de aliații săi.

SUSȚINERE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu liderii Senatului SUA, Mitch McConnell, stânga, și Chuck Schumer, dreapta, la Washington, D.C., pe 12 decembrie 2023

Tom Malinowski, fost director principal al Consiliului Național de Securitate (NSC) și fost secretar de stat adjunct pentru democrație, drepturile omului și muncă în administrația Obama, a declarat că reținerea aripii republicane de a ajuta Kievul a făcut ca o victorie a lui Putin să fie „oarecum mai probabilă“.

„Întrebarea pentru liderii republicani din Cameră este: vor să fie învinuiți că Rusia a câștigat războiul? Ei trebuie să răspundă la această întrebare acum“, a declarat el pentru Newsweek.

„Dacă pierzi într-o zi, vei trăi pentru a lupta în altă zi, dar Ucraina nu poate trăi pentru a lupta în altă zi“, a mai spus fostul congresman democrat din New Jersey.

În timp ce războiul a intrat în al treilea an, există apeluri tot mai numeroase din partea unor parlamentari americani pentru ca Zelenski să intre în negocieri și să cedeze teritoriu.

Cu toate acestea, evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului din decembrie a descris consecințele dezastruoase ale înghețării conflictului sau, chiar mai rău, ale unei victorii a lui Putin.

Lupta Americii

O Ucraină înfrântă ar da aripi unei armate ruse cu experiență de luptă considerabil mai mare decât forțele de dinaintea invaziei, exact lângă granița NATO, de la Marea Neagră până la Oceanul Arctic. Ar fi nevoie de sisteme avansate de apărare aeriană pe care doar avioanele americane stealth le pot sfida, lăsând lacune în descurajarea SUA împotriva Chinei.

ISW, un think tank cu sediul în Washington, D.C., a mai spus că un conflict înghețat ar fi mai rău decât continuarea ajutorului acordat Ucrainei, deoarece i-ar da timp lui Putin să se pregătească pentru un nou efort de război și o confruntare cu NATO.

„Lupta Ucrainei este lupta Americii“, a declarat Malinowski. „Nu vrem să îl vedem pe Putin câștigând. Orice ar decide Ucraina și Statele Unite și aliații noștri să facă pentru a duce acest război la o concluzie favorabilă în anul care vine, totul depinde de adoptarea acestui ajutor. Pentru că, dacă nu, atunci Putin capătă încredere, impuls și pârghii“.

APEL LA ARME Secretarului de stat american Antony Blinken i se arată armele de către un polițist de frontieră de stat ucrainean în timpul unei vizite în regiunea Kiev, pe 7 septembrie 2023

Contraofensiva ucraineană, care a început în iunie 2023 cu scopul de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia și care a fost mult mediatizată, nu a dat rezultatele așteptate de Kiev sau de aliații săi care au înarmat lupta împotriva agresiunii lui Putin.

„Războiul de manevră începe cu superioritatea aeriană“, a declarat Breedlove. „Nu am dat Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a stabili superioritatea aeriană“.

De asemenea, el a precizat că, deși Ucrainei i-au fost furnizate unele arme cu rază scurtă de acțiune, ATACMS (Army Tactical Missile System) din SUA erau variante mai vechi, cu focoase cu muniție cu dispersie, mai puțin capabile decât versiunile moderne.

„Nu le oferim ceea ce au nevoie pentru a câștiga. Mai degrabă, le dăm suficient pentru a rămâne pe câmpul de luptă“, a declarat Breedlove. „Liderii occidentali s-au sfătuit cu temerile lor“ și, ca atare, sunt „incapabili să se gândească la ceea ce înseamnă un Putin învins“.

Greșelile Ucrainei

Contraofensiva Ucrainei a fost împiedicată de livrarea lentă a vehiculelor blindate de manevră, a declarat pentru Newsweek Gustav Gressel, senior policy fellow la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Vehiculele de luptă americane Bradley și tancurile Leopard de producție germană ar fi fost mai eficiente dacă ar fi fost livrate atunci când integritatea forțelor mecanizate ale Ucrainei era mai bună, a spus el. De asemenea, lupta pentru Bahmut, în regiunea Donețk, a avut un cost prea mare.

„Ucraina a făcut greșelile sale“, a spus el. „Ucraina a fost blocată în Bahmut mult prea mult timp, pierzând o mulțime de băieți experimentați. Au efectuat o pregătire insuficientă pentru războiul lor de manevră, pentru brigăzile lor de asalt. Și-au pus încrederea în brigăzile nou formate. Știm din cel de-Al Doilea Război Mondial că formațiunile nou formate au nevoie de un timp pentru a se acomoda. Adesea, întărirea brigăzilor sau formațiunilor experimentate existente este alegerea mai înțeleaptă“.

„Cred că este timpul
ca partenerii
occidentali ai
Ucrainei să treacă la
strategia dovedită
a Războiului Rece“

Nu doar lipsa de acoperire aeriană a afectat contraofensiva Ucrainei. „Occidentul a subestimat rapiditatea de adaptare a războiului electronic rusesc la muniția de precizie controlată prin GPS“, a spus Gressel.

„Sunt profund îngrijorat pentru acest an, deoarece va fi un an foarte greu pentru Ucraina. Nu am crescut producția de muniție nici măcar pentru simplele bombe de artilerie și mortiere până în punctul în care să putem acorda Ucrainei superioritate de foc“, a spus Gressel. 

Totuși, el speră că anul 2025 va fi unul mai bun dacă se vor îmbunătăți lanțurile de aprovizionare cu arme și instruirea trupelor ucrainene.

Strategia Războiului Rece

Câștigurile ucrainene din 2022 au inclus recucerirea orașelor Harkov și Herson, respingerea forțelor rusești de la Kiev și loviturile date flotei lui Putin din Marea Neagră, care continuă și în prezent.

Dar câștigurile anterioare l-au inspirat pe Zelenski și administrația Biden să stabilească „obiective nerealiste“ cu contraofensiva din 2023, a declarat pentru Newsweek Viktor Kovalenko, analist în domeniul apărării și fost soldat ucrainean.

„Cred că este timpul ca partenerii occidentali ai Ucrainei să treacă la strategia dovedită a Războiului Rece“, a spus el. Aceasta înseamnă descurajarea și limitarea Rusiei „oriunde este nevoie și indiferent de ce este nevoie, atât în Ucraina, cât și de-a lungul granițelor NATO“.

Ucraina poate evidenția câteva aspecte pozitive majore. A recâștigat aproape complet controlul asupra nord-vestului Mării Negre, împingând marina rusă spre est și sud-est. Pe uscat, forțele ucrainene au avansat suficient de mult pentru a începe să folosească focuri de artilerie cu rază scurtă de acțiune asupra podului terestru spre Crimeea, pe care îl lovesc în mod regulat.

Dar următoarea etapă a războiului, care va modela securitatea europeană pentru următoarele câteva decenii, nu se referă doar la ajutorul SUA.

Aliatul lui Putin în Uniunea Europeană, premierul ungar Viktor Orban, s-a opus luna trecută prin veto unui pachet de 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) de la Bruxelles, fără de care Zelenski a declarat că va fi greu pentru Kiev să supraviețuiască în momentul în care războiul va intra în al treilea an.

„Sprijinul occidental al Ucrainei ar trebui să fie reorientat către construirea de fortificații și capacități de apărare pe mai multe niveluri în Ucraina, către instruirea recruților lor și către stimularea producției lor de arme, astfel încât orice alte încercări rusești de a lovi sau de a acapara mai mult din teritoriul lor să fie întâmpinate cu foc și furie“, a declarat Kovalenko.

„Vladimir Putin continuă să caute unde poate avea un avantaj. Dar o tranziție a strategiei ucrainene la una defensivă, combinată cu descurajarea, nu îi va oferi cu adevărat un avantaj lui Putin, deoarece ucrainenii nu se vor preda
oricum“. 

Brendan Cole este reporter senior de știri la Newsweek. Urmăriți-l pe X @brendanmarkcole

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te