„În calitate de comandant șef, am urmărit îndeaproape declarațiile care indicau că NATO - nu o țară, nici Statele Unite - își consolidează prezența și trimite câteva nave de recunoaștere. Nu avem nicio legătură cu acest lucru și nu vom avea nimic de-a face cu asta. Garantez!", a spus Milanovic.
„Croaţia nu va trimite nicio trupă în cazul escaladării crizei. Dimpotrivă, va rechema toate trupele, până la ultimul soldat croat", a promis el.
În același timp, Milanovic a subliniat că această decizie nu are nicio legătură cu Ucraina sau cu Rusia. Decizia a venit din ceea ce el a descris drept „tendințe în politicile interne ale Statelor Unite, conduse de Joe Biden și administrația sa”.
Citește și
Autoritățile găgăuze din Rep. Moldova vor să meargă la Moscova pentru a negocia direct cu Gazprom
CE ia în calcul îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria înainte de aprilie
Ascensiune pe care Zoran Milanovic o salutase la vremea respectivă.
„În ceea ce privește chestiunile de securitate internațională, pot vedea inconsecvență și, de fapt, un comportament periculos”, a spus el.
Milanovic i-a menționat și pe adversarii săi politici - ministrul de Externe, Gordan Grlic-Radman, ministrul Apărării, Mario Banozic, și premierul, Andrej Plenkovic.
„Grlic-Radman și Banozic sunt liberi să meargă la Bruxelles. În ceea ce privește armata croată, Croația nu va participa la asta. Nu va ieși nimic din asta. Plenkovic poate amenința Rusia cât dorește. Croația ar trebui să fugă de asta ca de foc”, a spus Milanovic.
De fapt, forțele Croației din Polonia s-au întors deja acasă, la sfârșitul unei desfășurări de rutină – așa cum este documentat pe site-ul web al Ministerului croat al Apărării.
Grupul de luptă NATO din Polonia a scris pe Twitter în urmă cu câteva zile că va primi „în curând” un nou contingent croat.
Dar ziarul croat Jutarnji List a raportat apoi că nu era programată să fie trimisă o nouă unitate în acest an, așa că nu există forță de retras.