Creșterea prețului gazului în UE mărește vânzările de carburant rusesc. Legătura cu Regiunea Kursk

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.08.2024 - 20:01
Creșterea prețului gazului în UE mărește vânzările de carburant rusesc. Legătura cu Regiunea Kursk - Foto: Profimedia Images
Creșterea prețului gazului în UE mărește vânzările de carburant rusesc. Legătura cu Regiunea Kursk - Foto: Profimedia Images
Creșterea prețului gazului în UE mărește vânzările de carburant rusesc. Legătura cu Regiunea Kursk - Foto: Profimedia Images
Creșterea prețului gazului în UE mărește vânzările de carburant rusesc. Legătura cu Regiunea Kursk - Foto: Profimedia Images

Creșterea prețului gazului în UE mărește vânzările de carburant rusesc. Legătura cu Regiunea Kursk. Vânzările depășesc totalul ajutorului venit din Uniunea Europeană, acordat Ucrainei.

SHARE

Creșterea prețului gazului în UE mărește vânzările de carburant rusesc. Legătura cu Regiunea Kursk. Vânzările depășesc totalul ajutorului venit din Uniunea Europeană, acordat Ucrainei, pentru efortul ei de război contra Rusiei.

Creșterea prețurilor la gaze în Europa, atribuită recentei invazii a Regiuni Kursk, de către Ucraina, este de așteptat să se adauge veniturilor Rusiei din vânzarea combustibililor fosili, lărgind și mai mult decalajul dintre astfel de plăți și valoarea totală a sprijinului UE pentru Kiev.

De notat că efectul se datorează faptului că din Regiunea Kursk pleacă spre Europa, via Ucraina, conducta de gaze Sudzha (foto), acum blocată de conflict.

Creșterea prețului gazului în UE mărește vânzările de carburant rusesc. Legătura cu Regiunea Kursk

De când Kremlinul a lansat invadarea Ucrainei, în februarie 2022, țările UE au plătit 200 de miliarde de euro pentru combustibilii fosili din Rusia, în principal petrol și gaze, potrivit unei analize realizate de think-tank-ul CREA.

Sprijinul total al UE și SUA pentru țara distrusă de război se ridică la doar 185 de miliarde de euro, după cum a aflat Institutul Kiel pentru Economia Mondială.

Câștigurile Rusiei din vânzările de gaze, reprezentând puțin sub jumătate din veniturile sale din furnizarea de energie către UE, sunt datorate unei creșteri neașteptate, de 13%, a prețurilor la gaze, în ultima săptămână.

Citeşte şi: Armata ucraineană îşi continuă înaintarea în provincia rusă Kursk; oraşul Sudja, capturat

Cauza: contrainvazia Ucrainei în Kursk, de unde Gazprom pompează gaz în Europa, ceea ce i-a determinat pe comercianți să acționeze în așteptarea unei reduceri a fluxurilor, spun analiștii.

„Alerta este un pariu speculativ asupra perturbărilor din partea ofertei”, scrie publicația de specialitate EnergyFlux.

Observatorii avertizează că creșterea prețurilor s-ar putea prăbuși, deoarece întreruperile „nu se garantează în nici un caz că vor avea loc”, scrie Seb Kennedy, de la EnergyFlux.

În timp ce Europa a făcut mult pentru a-și reduce importurile de energie din Rusia, creșterea prețului gazelor, declanșată de incidentul Kursk, evidențiază o problemă mai mare: banii europeni continuă să curgă către Kremlin, în schimbul Energiei.

Citeşte şi: Ucraina cucerește 74 de localități din Rusia după blitzkrieg-ul din Kursk. Putin „sună” retragerea

Numai între 29 iulie și 4 august, țările UE au cheltuit peste 400 de milioane de euro, în principal pe gaze – pe care Kremlinul le poate vinde acum la prețuri mai mari – și petrol, potrivit CREA.

Acești bani pălesc, ca ordin de mărime, în comparație cu fluxurile financiare anterioare – de la 5,3 miliarde de euro, în martie 2022, scăzând la 1,5 miliarde de euro astăzi – dar înseamnă că, deși UE a parcurs un drum lung în reducerea dependenței sale de Rusia, dezideratul este departe de a fi realizat.

Foto: Profimedia Images

Cărbunele rusesc – care a reprezentat o pondere minoră din total – a fost interzis în întregime din Europa, dar nu același lucru se poate spune despre alte surse de energie.

Citeşte şi: Proiectul Rusiei „Power of Siberia 2”, blocat de China. Putin, cu 50.000.000.000 mc de gaz pe stoc

În timp ce Rusia furnizează acum mai puțin de 3% din motorina UE, în scădere de la aproximativ 50%, în 2021, și mai puțin de 5% din țițeiul său, în scădere de la 25% - conform unei analize a think-tank-ului Bruegel, din Bruxelles - totalul importurilor de gaze din Rusia au scăzut cu aproximativ 75%.

În aceeași perioadă, debitele conductelor au scăzut de la 155 miliarde de metri cubi, la 27 de miliarde de metri cubi, în anul 2023. O creștere a importurilor rusești de gaz natural lichefiat (GNL) a amortizat scăderea generală.

Europa „rămâne cel mai mare client de conducte rusești și de gaz GNL”, a avertizat în martie o alianță între partide a membrilor Parlamentului European (PE), care a cerut interzicerea tuturor mărfurilor energetice rusești, conform Euractiv.

Fără rezolvare acum

Situația observată la momentul respectiv rămâne neschimbată și astăzi. O rețea de contracte pe termen lung, țări fără ieșire la mare, care depind de conductele spre Est, și lipsa restricțiilor privind încărcăturile cu GNL - toate acestea înseamnă că banii europeni susțin mașina de război a Kremlinului, așa cum au criticat europarlamentarii, în scrisoarea lor.

De la începutul lunii august, țările UE au puterea de a interzice unilateral GNL rusesc, atunci când noile reguli ale pieței de gaze ale blocului vor intra în vigoare.

Până acum, nici o țară nu a făcut acest pas, deși Lituania a cerut renunţarea la gazul natural lichefiat rusesc în iulie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te