Coșmar alb, în Bulgaria. Aveți drum cu mașina, stați acasă! E stare de urgență din cauza zăpezii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.11.2023 - 11:27
Coșmar alb, în Bulgaria. Aveți drum cu mașina, stați acasă! E stare de urgență din cauza zăpezii - Foto: Profimedia Images

Coșmar alb, în Bulgaria. Aveți drum cu mașina, stați acasă, reprogramați-l! Autoritățile bulgare au decretat stare de urgență în mai multe regiuni din cauza zăpezii, gheții și a viscolului, iar numeroase drumuri sunt închise total. Vama Giurgiu este închisă pentru TIR-uri.

SHARE

Codurile roşu, portocaliu şi galben de ninsori și viscol din ultimele zile din România au fost valabile și pentru Bulgaria. Dacă în țara noastră sunt probleme în 6 județe, duminică, 26 noiembrie, Constanța și Brăila, de exemplu, fiind complet izolate, la bulgari a fost decretată stare de urgență în mai multe regiuni.

Coșmar alb, în Bulgaria. Aveți drum cu mașina, stați acasă! E stare de urgență din cauza zăpezii

Din cauza condițiilor meteorologice severe, într-o serie de localități din Bulgaria a fost decretată stare de urgență, iar ziua de luni, 27 noiembrie, a fost închisă pentru elevii din peste 280 de școli, din treisprezece raioane, informează novinite.bg.

Angajații Direcției Generale pentru Securitatea la Incendiu și Protecția Populației (GDPBZN) din Bulgaria (echivalentul ISU din România, n.red.) au răspuns la 1.076 sesizări de accidente în ultimele 24 de ore. Potrivit Ministerului de Interne de la Sofia, 288 de persoane au fost evacuate până luni la ora 6.00 dimineața, au fost stinse 55 de incendii și au fost efectuate 1.007 operațiuni de salvare.

Peste 20 de localități sunt încă fără curent eletric și altele nu au apă. Nouă așezări din municipalitatea Varna Aksakovo sunt inaccesibile, 13 sate sunt fără electricitate, precum și o parte a orașului Aksakovo. Toate satele din municipiul Provadia sunt fără curent electric.

Citește și: Iarna pune stăpânire pe România și în zilele următoare. Până la ce valori va scădea temperatura

Situația din municipiul Tryavna este îngrozitoare, iar în regiunea Dobrici situație e dezastruoasă din cauza numărului mare de sate fără electricitate, apă și acces pe drumuri.

În municipiul Dobrichka, elevii nu merg astăzi la școală. Iar situația e complicată și la Razgradsko. Toate drumurile din raion sunt încă închise circulației. În acest moment, în câmp lucrează peste 20 de utilaje de deszăpezire.

În cele șapte municipii din raion sunt încă multe așezări fără curent electric. Echipele companiei de distribuție a energiei electrice lucrează, dar reparațiile merg greu.

De asemenea, luni este zi fără școală pentru școlile din cele șapte municipii din raion. Din cauza stării de urgență, este posibil ca și marți, 28 noiembrie, să nu fie cursuri.

În municipiul Silistra este stare de urgență și zi fără școală, dar grădinițele și creșele funcționează.

În municipiile Dulovo, Tutrakan și Kaynardzha, școlile rămân închise și în mai multe zone din apropiere există așezări fără electricitate și apă.

În municipiul Omurtag este în vigoare stare de urgență pentru 48 de ore, elevii fiind în vacanță forțată.

Citește și: VIDEO Haos în 5 județe din România. 21 de drumuri naționale, închise din cauza viscolului

Starea de urgență a fost declarată în municipiul Krivodol până marți. Starea de urgență parțială a fost declarată și în municipiul Vratsa.

Luni, 27 noiembrie, este zi fără școală pentru școlile, grădinițele și creșele și din municipiile Vratsa, Mezdra, Krivodol, Borovan, Hairedin, Oryahovo și Roman.

Una dintre stațiile electrice din Vratsa este închisă astăzi pentru reparații de urgență, iar o mare parte a orașului va rămâne fără electricitate între orele 09:00 și 11:00.

În șapte din cele opt municipii din regiunea Ruse, este zi fără școală și grădiniță din cauza lipsei de electricitate.

În regiunea Pleven există încă așezări fără electricitate, iar în orașul Pleven nu există apă din cauza lipsei curentului electric. Astăzi nu va exista școală în Gorni Dabnik, Nikolaevo, Sadovo și în alte 6 sate.

La Sofia, degajarea străzilor continuă după ninsorile abundente și numeroșii copaci căzuți. 

La Veliko Tarnovo, Republic Pass a fost deschis pentru mașini după o așteptare de aproape 12 ore pentru șoferi. Intervenția militarilor a fost necesară pentru degajarea drumului Sofia - Varna spre satul Zhelezartsi.

Intrarea autocamioanelor în Bulgaria, oprită prin toate punctele de frontieră ale ITPF

Intrarea autocamioanelor în Bulgaria este oprită prin toate punctele de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu, din cauza vremii nefavorabile.

"Având în vedere faptul că până în prezent, situaţia meteorologică nu s-a îmbunătăţit pe teritoriul statului vecin, autorităţile bulgare au informat din seara zilei de duminică, 26 noiembrie, despre faptul că nu permit intrarea autocamioanelor prin niciunul din Punctele de Trecere a Frontierei din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, după cum urmează: pe raza judeţului Giurgiu, prin PTF Giurgiu, pe raza judeţului Călăraşi prin PTF Călăraşi, prin PTF Turnu Măgurele şi PTF Zimnicea, din judeţul Teleorman, PTF Calafat şi PTF Bechet din judeţul Dolj, iar această restricţie nu a fost ridicată nici până la această oră', se arată într-un comunicat de presă, emis luni, de ITPF Giurgiu.

Reamintim faptul că traficul camioanelor la ieşirea prin PTF Giurgiu a fost suspendat de autorităţile bulgare de duminică de la orele 15:00 după ce autorităţile bulgare au informat ITPF Giurgiu că traficul pe sensul de ieşire din România, prin acest punct de frontieră va fi suspendat temporar din cauza condiţiilor meteo şi situaţia complicată a drumurilor în condiţii de iarnă din Republica Bulgaria, iar măsura a fost extinsă în seara zilei de duminică şi pentru celelalte puncte de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu, respectiv cele din Călăraşi, Teleorman şi Dolj. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te