VIDEO Corespondență Newsweek de pe front: Ucrainenii ripostează cu sisteme Uragan atacurilor rusești

DE Remus Cernea | Actualizat: 08.10.2022 - 21:21

Rușii atacă masiv Ucraina cu rachete și artilerie cu rază lungă de acțiune, având un avantaj numeric estimat de către experți ca fiind de aproximativ 10 ori mai mare.

SHARE

Totuși, ucrainenii ripostează la rândul lor! Iar sistemele HIMARS au produs daune considerabile în adâncul teritoriului ocupat temporar de către ruși în Ucraina.

Lansatoarele de rachete de fabricație americană nu pot fi deocamdată filmate în acțiune de către presă, din rațiuni de securitate. Dar armata ucraineană ne-a adus pe câțiva jurnaliști foarte aproape de linia frontului unde ucrainenii răspund atacurilor rusești cu sisteme BM-27 Uragan (sau Hurricane) de fabricație sovietică și cu o rază de acțiune mai mică decât HIMARS, de cca 35-40 de kilometri.

Tactica de luptă a ucrainenilor este simplă dar trebuie, de fiecare dată, aplicată cu strictețe: sunt stabilite coordonatele țintelor militare rusești, apoi lansatoarele de rachete Uragan sunt aduse repede într-o zonă de unde nu au mai executat foc până în acel moment, sunt imediat puse în poziție de tragere, lansează rachetele, după care se retrag în grabă spre bazele secrete sau în alte locuri unde sunt adăpostite pentru a nu fi descoperite de ruși.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cum se aude războiul. Explozii și alarme aeriene la Harkov, unde atacă armata rusă

O astfel de bază secretă am vizitat după acțiunea de luptă a ucrainenilor, astfel că voi reveni cu noi materiale realizate acolo. Evident, pe parcursul întregii acțiuni de pe front am avut telefoanele puse pe ‘modul avion’ și nu am filmat ori fotografiat nimic din ceea ce ar putea duce la găsirea zonei în care este amplasată baza lansatoarelor de rachete ucrainene.

Citește și: VIDEO Refugiat din Harkov: Am împachetat imediat ce au căzut primele bombe. Așteptam, dar nu credeam

Pericolul este ca sistemele de observare ale inamicului să localizeze lansatoarele înainte de tragere sau imediat după aceea și să lanseze rachete asupra lor, mai ales că distanța față de linia frontului este mică. Așadar, riscul este considerabil, atât pentru militarii ucraineni. Astfel că întreaga acțiune de luptă a durat puține minute, iar plecarea din zona de tragere s-a făcut rapid.

Stabilirea traiectoriei loviturilor este făcută ținând cont de 18 factori, de la bătaia vântului până la mișcarea de rotație a planetei, iar cei care manipulează astfel de arme au urmat Academia Militară. Sistemele Uragan sunt de fabricație sovietică, intrând în serviciu în 1975.

Acum ele sunt folosite atât de către armata rusă, cât și de către cea ucraineană. Cele filmate de mine au rachete de 220 mm, existând și versiuni modernizate rusești pentru rachete de 300 mm. Conform datelor consultate, Rusia a pierdut până în 5 august 18 astfel de sisteme după invadarea pe scară largă a Ucrainei în 24 februarie anul acesta.


Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te