Cooperare fără precedent între SUA, Marea Britanie, Australia. Super programul de submarine nucleare

DE Daniel Toșa | 14.03.2023 - 08:18

Joe Biden, împreună cu premierul australian, Anthony Albanese, şi cel britanic, Rishi Sunak, au lansat luni un spectaculos program de submarine cu propulsie nucleară, menite să contracareze China.

SHARE

"Ne punem în cea mai bună poziţie posibilă pentru a face faţă împreună provocărilor de astăzi şi de mâine", a spus preşedintele american, cu ochelarii de soare preferaţi pe nas, de la o bază navală din San Diego.

Înconjurat de Anthony Albanese şi Rishi Sunak, Joe Biden a subliniat că Statele Unite nu putea avea "prieteni mai buni", lăudând această alianţă tripartită numită AUKUS care a înfuriat Franţa când a fost anunţată în urmă cu 18 luni.

Cooperare fără precedent între SUA, Marea Britanie, Australia. Super programul de submarine nucleare

Preşedintele american s-a îngrijit de punerea în scenă: în spatele celor trei lideri, un submarin american şi o navă militară la doc, drapele uriaşe şi rânduri de marinari în uniformă.

Premierul australian a subliniat că ţara sa face "cea mai mare investiţie din (istoria sa)" prin AUKUS care o va vedea cumpărând submarine americane cu propulsie nucleară înainte de a construi ea însăşi o nouă generaţie de submersibile.

Citește și: VIDEO Putin golește muzeele de tancuri T-62 învechite pentru a le trimite pe front în Ucraina

Omologul său britanic a lăudat, de asemenea, eforturile depuse de Marea Britanie pentru a-şi majora bugetul pentru apărare şi a estimat că, împreună cu Statele Unite şi Australia, ţara sa se angajează în "acordul multilateral de apărare cel mai important după generaţii întregi".

Foto: Profimedia Images

Programul submarinelor de atac, care are ambiţia de a remodela prezenţa militară occidentală în Pacific, va fi împărţit în trei faze, a detaliat Casa Albă.

Citește și: Senatul refuză, în unanimitate, să oprească propaganda Chinei din universitățile românești

Şi, potrivit unui principiu "esenţial", subliniat de Joe Biden: "aceste submarine vor avea propulsie nucleară, dar nu vor purta arme nucleare", pentru a respecta principiul neproliferării.

Mai întâi va fi o fază de familiarizare a Australiei care nu are nici submarine cu propulsie nucleară, nici tehnologie nucleară, fie militară sau civilă.

Marinarii, inginerii şi tehnicienii săi vor fi instruiţi alături de echipaje americane şi britanice, precum şi pe şantierele navale şi şcolile specializate din Statele Unite şi Marea Britanie.

Care este obiectivul cooperării dintre SUA, Marea Britanie și Australia?

Obiectivul este de a desfăşura, cu începere din 2027 şi pe un principiu de rotaţie, patru submarine americane şi un submarin britanic la baza australiană Perth (vest).

În a doua etapă, şi sub rezerva undei verzi a Congresului american, Australia va cumpăra trei submarine americane cu propulsie nucleară din clasa Virginia, cu o opţiune de încă două nave submersibile.

Submarinele urmează să fie livrate din 2030.

În final, în cea de-a treia şi cea mai ambiţioasă etapă a programului - Statele Unite, Australia şi Marea Britanie se vor asocia pentru o nouă generaţie de submarine de atac, botezată SSN AUKUS.

Aceste submarine vor presupune un efort industrial gigantic, în special din partea Australiei, care trebuie să construiască un nou şantier naval la Adelaide, în sud.

Noile nave, de concepţie britanică şi încorporând tehnologii avansate americane, vor fi construite şi desfăşurate de Marea Britanie şi Australia, scrie Agerpres.

Acestea urmează să fie livrate de la sfârşitul anilor 2030 şi începutul anilor 2040.

De ce sumbarine cu propulsie nucleară?

Submarinele cu propulsie nucleară sunt dificil de detectat, pot parcurge fără alimentare distanţe mari timp îndelungat şi pot fi echipate cu rachete de croazieră de ultimă generaţie.

Încheierea alianţei AUKUS, cu corolar anularea de către Canberra a contractului de achiziţie a 12 submarine franceze, a dat naştere în 2021 la o criză diplomatică cu Parisul care a strigat "trădare", potrivit Reuters.

De atunci, proiectul indispune mai ales China.

"Lansăm un apel Statelor Unite, Marii Britanii şi Australiei să renunţe la mentalitatea demnă de Războiul Rece şi jocurile cu sumă zero", a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, înaintea anunţurilor de luni.

Niciunul dintre cei trei lideri prezenţi luni la San Diego nu a făcut vreo menţiune explicită a Chinei, dar Joe Biden a făcut o referire implicită la aceasta.

El a afirmat că alianţa AUKUS urmează să se asigure că "zona Indo-Pacific rămâne liberă şi deschisă". Această formulă, în jargonul diplomatic american, desemnează dorinţa de a contracara influenţa chineză în regiune, mai scrie AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te