Confruntare SUA vs. Rusia pe teritoriul lui Putin. Raidul din Belgorod seamănă spaimă la Kremlin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.05.2023 - 12:41
Confruntare SUA vs. Rusia pe teritoriul lui Putin - Foto: Twitter/ @WarMonitors
Confruntare SUA vs. Rusia pe teritoriul lui Putin - Foto: Twitter/ @WarMonitors

Șeful unei miliții de extremă-dreapta, care a luat parte la un raid șocant săptămâna aceasta în interiorul Rusiei, a afirmat marți că grupul său a folosit vehicule blindate americane în atac, afirmație care pare să fie susținută de dovezi fotografice.

SHARE

Vorbind pentru Financial Times, Denis Nikitin, cunoscut și sub numele de Denis Kapustin, șeful Corpului Voluntarilor Ruși, a declarat că grupul său a avut în posesie o serie de vehicule militare americane, inclusiv camioane blindate și Humvee-uri.

Confruntare SUA vs. Rusia pe teritoriul lui Putin

Deși guvernul ucrainean a negat că ar fi avut vreun rol în raidul de luni - efectuat împreună cu un alt grup, Legiunea „Rusia liberă”, care este văzut ca fiind un grup de radicali ruși pro-ucraineni, un oficial militar ucrainean a declarat pentru Times că Ucraina a "cooperat" într-adevăr cu astfel de grupuri.

Nikitin este descris de „Liga Anti-Defăimare” ca fiind "un extremist rus" cu legături cu mișcarea ucraineană de extremă dreapta Azov.

După un raid anterior în interiorul Rusiei, Nikitin și-a descris „inamicul” ca fiind "regimul multirasial și imperialist al lui Putin", potrivit Telegraph.

Citește și: Anunțul care-i dă fiori reci lui Putin vine de la Prigojin: „O nouă revoluție ar putea zgudui Rusia”

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Potrivit Times, vehicule militare americane au putut fi văzute în videoclipuri și fotografii postate din interiorul Rusiei, unde se pare că au fost folosite în raidul îndrăzneț în regiunea Belgorod, situată în apropierea graniței cu Ucraina.

Acest raid a dus la evacuarea a sute de civili din zonă, potrivit autorităților ruse, care au declarat marți că au respins atacul, atribuit unui "grup de sabotaj-reconștientizare" care a folosit echipamente militare americane.

În conformitate cu termenii ajutorului militar american, Ucrainei îi este strict interzis să transfere echipament militar american către o terță parte.

SUA nu au autorizat niciun transfer de arme sau blindate către organizații paramilitare ruse

În cadrul unei conferințe de presă, marți după-amiază, generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat reporterilor că SUA au luat cunoștință, dar nu au putut confirma informațiile potrivit cărora utilaje americane, inclusiv vehicule blindate M1224 MaxxPro, au fost folosite în atac.

Din ianuarie 2021, SUA au furnizat Ucrainei peste 500 de vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine, potrivit Departamentului de Stat, o clasă care include M1224.

Citește și: VIDEO Coloane de trupe rusești părăsesc Donbas-ul și se întorc în Rusia. De cine se teme acum Putin?

De asemenea, a furnizat peste 2.000 de vehicule cu roți multifuncționale de înaltă mobilitate, sau Humvee.

"Voi spune că putem confirma faptul că guvernul SUA nu a aprobat niciun transfer de echipamente de la terți către organizații paramilitare din afara forțelor armate ucrainene și nici guvernul ucrainean nu a solicitat astfel de transferuri", a declarat Ryder. Acestea fiind spuse, "este un lucru pe care îl vom urmări îndeaproape".

Prigojin: O nouă "revoluție" ar putea zgudui Rusia

O nouă "revoluție" ar putea zgudui Rusia dacă efortul său de război bâlbâit în Ucraina va continua, a declarat șeful grupului militar privat Wagner, într-o evaluare dură a pregătirii militare a Moscovei care ar putea expune și mai mult diviziunile din ierarhia lui Putin.

"Cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume", a declarat Prigojin. El a calificat forțele Kievului drept "foarte bine organizate, foarte bine antrenate, iar serviciile lor de informații sunt la cel mai înalt nivel, ele pot opera orice sistem militar cu același succes, unul sovietic sau unul NATO".

În ultimele zile, Moscova a suferit o situație jenantă când un grup de ruși anti-Putin a intrat în regiunea Belgorod într-o incursiune care a provocat furie și confuzie în rândul analiștilor militari influenți din Rusia.

Prigojin a îndemnat Moscova să își intensifice războiul pentru a învinge Ucraina - îndemnându-l pe Putin să "declare legea marțială și un nou val de mobilizare".

El a avertizat că, dacă pierderile rusești continuă să crească, "toate aceste diviziuni se pot sfârși în ceea ce este o revoluție, exact ca în 1917".

"Mai întâi se vor ridica soldații, iar după aceea - se vor ridica cei dragi lor. Este greșit să crezi că sunt sute - sunt deja zeci de mii - rude ale celor uciși", a spus el. "Și probabil că vor fi sute de mii - nu putem evita acest lucru".

Forțele rusești, formate în principal din trupe Wagner, se chinuie de luni de zile să captureze Bakhmut - un oraș din estul Ucrainei cu o valoare strategică relativ nesemnificativă, unde Rusia a suferit pierderi vaste - iar campania sa terestră mai amplă se află în impas de la o serie de contraatacuri ucrainene reușite în toamna anului trecut, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te