Anunțul care-i dă fiori reci lui Putin vine de la Prigojin: „O nouă revoluție ar putea zgudui Rusia”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.05.2023 - 08:44
Anunțul care-i dă fiori reci lui Putin vine de la Prigojin - Foto: Profimedia Images

O nouă "revoluție" ar putea zgudui Rusia dacă efortul său de război bâlbâit în Ucraina va continua, a declarat șeful grupului militar privat Wagner, într-o evaluare dură a pregătirii militare a Moscovei care ar putea expune și mai mult diviziunile din ierarhia lui Putin.

SHARE

Evgheni Prigojin a declarat într-un interviu acordat lui Konstantin Dolgov, un blogger pro-rus, că trupele Moscovei nu sunt pregătite să reziste forțelor loiale Kievului chiar și atunci când acestea intră pe teritoriul rusesc.

„Ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume”

De asemenea, el a lăudat capacitățile armatei ucrainene și a îndemnat Moscova să își intensifice efortul de război dacă vrea să evite un conflict lung și costisitor.

"Cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume", a declarat Prigojin. El a calificat forțele Kievului drept "foarte bine organizate, foarte bine antrenate, iar serviciile lor de informații sunt la cel mai înalt nivel, ele pot opera orice sistem militar cu același succes, unul sovietic sau unul NATO".

Citește și: VIDEO Cea mai modernă navă de război spion a Rusiei, atacată de drone în Marea Neagră

În ultimele zile, Moscova a suferit o situație jenantă când un grup de ruși anti-Putin a intrat în regiunea Belgorod într-o incursiune care a provocat furie și confuzie în rândul analiștilor militari influenți din Rusia.

Apărarea rusă nu poate opune rezistență

Întrebat despre acest incident, Prigojin a declarat că forțele de apărare rusești nu sunt "absolut deloc pregătite să le opună rezistență sub nicio formă".

"Iată-ne aici cu Ucraina, care este inamicul nostru, în mijlocul războiului, grupuri ale Corpului Voluntarilor Ruși vin fără efort și trec (granița) cu tancuri și APC-uri fără nicio repercusiune și își fac propriile videoclipuri dacă este cazul", a răbufnit șeful Wagner.

Citește și: Bahmutul continuă să fie „epicentrul luptelor”. Ucrainenii nu au cedat lupta în „tocătorul de carne”

Prigojin a criticat frecvent ierarhia militară tradițională a Rusiei, în timp ce încerca să câștige o luptă pentru putere împotriva comandanților militari pentru a conduce efortul terestru al lui Putin în estul Ucrainei.

La începutul acestei luni, el i-a acuzat pe șefii apărării ruse pentru "zeci de mii" de victime ale lui Wagner, deoarece nu aveau suficientă muniție.

Dar comentariile sale la adresa lui Dolgov au fost alarmiste chiar și pentru aliatul lui Putin, un aliat libertin. Așa cum a făcut-o frecvent, Prigojin a îndemnat Moscova să își intensifice războiul pentru a învinge Ucraina - îndemnându-l pe Putin să "declare legea marțială și un nou val de mobilizare".

„Mai întâi se vor ridica soldații”

El a avertizat că, dacă pierderile rusești continuă să crească, "toate aceste diviziuni se pot sfârși în ceea ce este o revoluție, exact ca în 1917".

"Mai întâi se vor ridica soldații, iar după aceea - se vor ridica cei dragi lor. Este greșit să crezi că sunt sute - sunt deja zeci de mii - rude ale celor uciși", a spus el. "Și probabil că vor fi sute de mii - nu putem evita acest lucru".

Forțele rusești, formate în principal din trupe Wagner, se chinuie de luni de zile să captureze Bakhmut - un oraș din estul Ucrainei cu o valoare strategică relativ nesemnificativă, unde Rusia a suferit pierderi vaste - iar campania sa terestră mai amplă se află în impas de la o serie de contraatacuri ucrainene reușite în toamna anului trecut, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te