O coaliție anti-migrație câștigă alegerile în Italia. Românii, în pericol să fie trimiși acasă?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.09.2022 - 16:04
De la stânga la dreapta, Matteo Salvini (Liga), Silvio Berlusconi (Forza Italia) și Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia) - Foto: Profimedia

Victoria în alegerile parlamentare a coaliției de dreapta conduse de Giorgia Meloni va avea consecințe asupra vieții românilor din Italia. Migrația legală va fi atent monitorizată, ceea ce înseamnă este posibil să apară unele dificultăți.

SHARE

Piața muncii din Italia este puternic dependentă de imigrație, în special în ceea ce privește locurile de muncă slab calificate din agricultură, construcții, ajutor la domiciliu sau industria ospitalității (restaurante, hoteluri etc.)

Peste 10% din forța de muncă din Peninsulă este reprezentată de cei 2,5 milioane de imigranți legali.

Dintre aceștia, puțin sub un milion sunt români.

Comunitatea românească din Italia scade constant şi a ajuns sub 1 milion de persoane. Salariile insuficiente pentru a acoperi costurile traiaului zilnic, în condițiile scumpirilor în lanț provocate de criza energetică, îi determină pe conaționalii noștri să plece în Germania, Anglia sau Olanda, care caută muncitorii sezonieri în agricultură, șoferi ori muncitori în contrucții. Autorităţile de la Roma spun că, laolaltă cu muncitorii români, pleacă inclusiv tinerii italieni.

Datale oficiale arată că, înainte de criza sanitară, lucrau în Italia 1,2 milioane de români.

„În ultimii ani salariul în Italia a rămas cam la fel, poate a și pierdut foarte mult faţă de alte state. În logistică un salariu mediu e de 1200, asistentele familiale, de la 1000, 1200 maxim. Ca să înțelegeți, pastele le cumpărai cu 60, 75 de cenţi, acum au ajuns la 1,40. Aproape s-a dublat prețul. Și la carne a crescut cu 10-15 la sută", declară Radu Nicolae, reprezentantul unei asociații de români din Italia.

În Germania, de exemplu, potrivit Ministerului Muncii, 800.000 de români muncesc cu forme legale, iar 200.000 sunt sezonieri. Pe platformele românești de recrutare sunt disponibile foarte multe locuri de muncă în Occident. Firme care activează în construcţii, transporturi, producție, sănătate, inginerie și IT caută oameni. Iar salariile pot să ajungă în medie la 2500 de euro.

În condițiile în care, potrivit programului de guvernare, Coaliția condusă de Georgia Meloni își propune să relanseze economia afectată de pandemie, este greu de crezut că vor fi promovate politici care să-i alunge pe imigranții care trăiesc și muncesc legal în Italia. Cu atât mai mult cu cât deficitul de forță de muncă trebuie acoperit.

Viitorul guvern de dreapta își propune să gestioneze migrația legală într-un mod mai ordonat, inclusiv prin programe privind includerea socio-economică a noilor sosiți, după modelul britanic post- Brexit. Asta înseamnă unele dificultăți pentru românii care-și fac planuri să vină să muncească în Italia în viitor.

Atenția se va îndrepta către imigrația ilegală din nordul Africii. Cu atât mai mult cu cât 77%
din populație (cu 10 procente peste media Uniunii Europene) declară că nivelurile de imigrație sunt „prea ridicate”, potrivit unui sondaj YouGov, din decembrie anul trecut.

Partidul „Fratelli d'Italia”, al Giorgiei Meloni, intenționează să întărească lupta împotriva imigrației ilegale printr-o „apărare” mai intensă a frontierelor naționale și europene și prin prevenirea debarcării migranților pe litoral. Partidul de dreapta intenționează, de asemenea, să o mai bună distribuție a sosirilor în cele 27 de țări membre.

O decizie care ar putea afecta nivelul de trai a românilor din Peninsulă este desființareea venitului cetățenesc, un ajutor financiar destinat celor cu venituri mici, introdus de Mișcarea populistă „Cinci Stele”. De asemenea, pensia minimă, ajutoarele sociale și de invaliditate vor fi reevaluate.

Pe măsură ce inflația crește, există totuși promisiunea de a proteja puterea de cumpărare a familiilor, a lucrătorilor și a pensiilor, și de a reduce taxele pe produsele energetice.

Victorie clară

Giorgia Meloni, şefa partidului naţionalist „Fraţii Italiei”, a declarat luni că alegătorii italieni au acordat un mandat clar Dreptei pentru a forma următorul guvern şi a făcut apel la unitate pentru a ajuta la confruntarea cu numeroasele probleme ale ţării, transmite Reuters.

„Dacă vom fi chemaţi să guvernăm această naţiune, o vom face pentru toţi italienii, cu scopul de a uni oamenii, de a exalta ceea ce îi uneşte mai degrabă decât ceea ce îi dezbină", a declarat Meloni reporterilor. „Nu vă vom trăda încrederea", afirmă aceasta.

Într-un mesaj pe Facebook, Meloni a scris: ”Istoria pe care am făcut-o astăzi. Această victorie este dedicată tuturor militanţilor, managerilor, suporterilor şi fiecărei persoane care - în aceşti ani - a contribuit la realizarea visului nostru, oferindu-şi sufletul şi inima în mod spontan şi dezinteresat. Celor care, în ciuda dificultăţilor şi a celor mai complexe momente, au rămas la locul lor, cu convingere şi generozitate. Dar, mai presus de toate, este dedicată celor care cred şi au crezut întotdeauna în noi. Nu vă vom trăda încrederea. Suntem gata să ridicăm Italia”. Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, conform unui exit poll Consorzio Opinio Italia pentru Rai, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Coaliţia de dreapta ar fi obţinut între 41 şi 45 la sută din voturi, iar alianţa de stânga a obţinut 25-29 la sută, ceea ce înseamnă că, după redistribuirea voturilor, Dreapta va avea o majoritate de 58-59% în Camera Deputaţilor şi în Senat.

Conform estimărilor, dreapta ar urma să aibă între 227 şi 257 de locuri în Camera Deputaţilor şi între 111 şi 131 de locuri în Senat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.