Chinezii construiau în secret un port militar în Emiratele Arabe Unite, aliatul SUA

DE Adina Mutăr | 21.11.2021 - 15:23
Chinezii construiesc în secret un port în Emiratele Arabe Unite, aliatul SUA/foto: cnn

SHARE

Administrația Biden a avertizat guvernul Emiratelor că o prezență militară chineză în țara sa ar putea amenința legăturile dintre cele două națiuni. După runde de întâlniri și vizite ale oficialilor americani, construcția a fost oprită recent, potrivit CNN.

Rămâne însă faptul că acest important aliat al SUA, ce găzduiește forțele militare americane și încearcă să cumpere avioane de luptă și drone avansate americane, a ales să nu anunțe proiectul militar chinez ce se dezvolta în Emirate.

Guvernul Emiratelor a motivat că „nu cunoaștea natura militară a activității Chinei”.

Descoperirile serviciilor de informații și avertismentele SUA au vizat un site dintr-un port din apropierea capitalei Abu Dhabi.

Activitățile chineze în portul din EAU a început cu motivul „legăturilor comerciale”.

China și-a deschis primul avanpost militar în străinătate în națiunea est-africană Djibouti în 2017 pentru a facilita operațiunile în jurul Oceanului Indian și în Africa. În Cambodgia, în 2019, China a semnat un acord secret pentru a permite forțelor sale armate să folosească o bază navală. De asemenea, China a construit facilități portuare comerciale în Pakistan și Sri Lanka, care ar putea fi utilizate de Marina sa într-o expansiune rapidă.

În ultimii ani, China și-a consolidat legăturile economice cu Emiratele Arabe Unite și este acum unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi, precum și cel mai mare consumator de petrol din Golf.

Citește și

Protestatari din Burkina Faso au blocat un convoi al armatei franceze. S-au tras focuri în aer

Misterul dispariției tenismenei chineze Shuai Peng persistă. Presiuni internaționale inutile

 

EAU a aprobat infrastructura de telecomunicații a Huawei Technologies Co. din China, despre care înalți oficiali occidentali avertizează că o face vulnerabilă la spionajul chinez. Beijingul a negat acuzația.

Cu aproximativ un an în urmă, au început să apară rapoarte ce indicau o activitate suspectă a Chinei în portul Khalifa, la aproximativ 80 de kilometri nord de Abu Dhabi, unde gigantul conglomerat de transport maritim COSCO a construit și acum operează un terminal comercial de containere.

Informațiile inițiale au fost neconcludente. Dar în această primăvară, imagini prin satelit clasificate i-au determinat pe oficialii americani să concluzioneze că se construia o facilitate militară în port.

Administrația Biden a lansat un efort diplomatic intens pentru a-și convinge aliații de scopul militar al construcției chineze și că ar trebui să oprească proiectul. 

„EAU nu a avut niciodată un acord, vreun plan, discuții sau intenții de a găzdui o bază militară chineză sau un avanpost de orice fel”, a comunicat guvernul Emiratelor prin Ambasada sa de la Washington.

Națiunea din Golf este un mare producător de petrol și gaze, găzduiește forțe militare americane, a cooperat cu Washington în probleme de combatere a terorismului și a fost prima țară arabă care a trimis trupe în Afganistan după invazia SUA de la sfârșitul anului 2001.

Mai recent, a găzduit temporar afgani refugiați evacuați din Kabul în urma preluării puterii de către talibani. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te