China și India l-au abandonat pe Putin. Îl presează să pună capăt invaziei și să negocieze pacea

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.09.2022 - 20:41
China și India l-au abandonat pe Putin/foto: Profimedia Images

India și China au exercitat presiuni asupra lui Vladimir Putin pentru a pune capăt invaziei sale din Ucraina și să se așeze la masa negocierilor de pace, ceea ce l-a scos din sărite pe liderul de la Kremlin.

SHARE

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a îndemnat Rusia și Ucraina să nu lase efectele războiului lor să se extindă și a cerut, în cadrul Adunării Generale a ONU, o soluție diplomatică.

„Facem apel la toate părțile implicate să împiedice extinderea crizei și să protejeze drepturile și interesele legitime ale țărilor în curs de dezvoltare”, a declarat acesta în discursul său.

De asemenea, a făcut apel la negocieri de pace „corecte și pragmatice” pentru a rezolva toate problemele globale.

„China sprijină toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a crizei din Ucraina. Prioritatea urgentă este facilitarea discuțiilor pentru pace", a precizar Wang.

„Soluția fundamentală este de a aborda preocupările legitime de securitate ale tuturor părților și de a construi o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și sustenabilă.”

Poziția Chinei a fost susținută de India, care are, de asemenea, legături economice istorice și acorduri bilaterale de apărare cu Moscova.

Sprijinul pentru invazia lui Putin în rândul celor doi aliați cheie ai săi este în scădere la câteva zile după ce acesta a anunțat că va mobiliza 300.000 de rezerviști și a avertizat că țara sa va folosi „toate mijloacele de care dispune” pentru a se proteja.

Anterior, India și China și-au exprimat opoziția față de sancțiunile occidentale impuse Rusiei după invazia din februarie și au continuat să cumpere energie rusească.

Potrivit oficialilor americani, cele două țări nu au abordat o susținere concretă pentru război.

Citește și

VIDEO Armata ucraineană a primit bărci de debarcare SHERP pentru a captura „frontiere riverane”

VIDEO Pregătiri pentru Legea marțială: Rusia trimite trupe la granița cu Georgia

Beijingul a refuzat cererile de a trimite echipament militar, forțând Rusia să se bazeze pe Coreea de Nord și pe Iran, în timp ce propriile sale provizii se diminuează.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a refuzat, de asemenea, să răspundă întrebării dacă Beijingul face presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt războiului.

Înainte de război, președintele rus a vizitat Beijingul, iar cele două națiuni au declarat o alianță strânsă.

Dar, la prima întâlnire cu India și China la summitul Organizației de Cooperare Shanghai  din Uzbekistan, Putin a fost supărat când ambele țări i-au spus că se simt „neliniștite” în legătură cu invazia, relatează The Times.

Putin spera la declarații puternice de susținere din partea aliaților săi.

În schimb, Jinping a declarat că are „întrebări și îngrijorări” cu privire la invazie, în timp ce premierul indian Narendra Modi l-a îndemnat pe Putin să pună capăt războiului.

„Era de astăzi nu este o eră a războiului și am vorbit cu dumneavoastră la telefon despre acest lucru", i-a spus Modi liderului rus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te