China contestă teoria potrivit căreia Covid-19 a „scăpat” dintr-un laborator

DE Edi Neagu | Actualizat: 02.08.2021 - 23:37
Beijingul nu e de acord cu OMS. FOTO: Pexels.com

Beijingul insistă că virusul ucigaș nu a scăpat din laboratorul din Wuhan și că planul de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a doua fază a anchetei asupra originilor COVID-19 este politizat şi lipsit de spirit de cooperare.

SHARE

Planul de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a doua fază a anchetei asupra originilor COVID-19 este politizat şi lipsit de spirit de cooperare, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în Marea Britanie, citat de Xinhua.

Potrivit acestuia, planul OMS "menţine ca prioritate de cercetare ipoteza conform căreia 'o încălcare a protocoalelor de laborator a făcut ca virusul să scape', în pofida faptului că raportul misiunii comune OMS-China a conchis clar că 'scăparea (virusului) dintr-un laborator este extrem de improbabilă' şi în comunitatea ştiinţifică internaţională există un amplu consens asupra acestui fapt.

CITEȘTE ȘI: Cristina Cioran a născut prematur, a lăsat bebelușul la incubator și a plecat la mare

"Nu putem să nu ne gândim că acest plan de lucru este făcut astfel încât să reflecte teoria 'scăpării din laborator' susţinută de anumite ţări cum sunt Statele Unite. Iar lipsa de transparenţă în procesul de redactare contribuie de asemenea la suspiciunea că planul de lucru este un produs al manipulării politice", a spus purtătorul de cuvânt.

Acesta a mai insistat că respectivul plan, "prezentat unilateral de secretariatul OMS, nu respectă rezoluţia celei de-a 73-a Adunări generale a OMS, ce stipulează în mod clar că secretarul general al OMS va continua să lucreze îndeaproape cu statele membre pentru identificarea surselor zoonotice ale virusului şi calea pe care acesta a ajuns la om".

CITEȘTE ȘI: VIDEO Mafiotul albanez Fabio Dushku, care l-a amenințat pe Tzancă Uraganul, face legea în pușcărie

"Acest lucru înseamnă că elaborarea planului de lucru pentru următoarea fază de identificare a originilor (COVID-19) trebuie realizată cu concursul statelor membre ale OMS, iar OMS trebuie să ajungă la consens cu statele membre, după o consultare completă", a precizat purtătorul de cuvânt, subliniind că "studierea originilor reprezintă o chestiune ştiinţifică serioasă, care necesită cooperarea oamenilor de ştiinţă de pe plan global".

"Sperăm ca OMS să adere la spiritul ştiinţei, profesionalismului şi obiectivităţii şi să coopereze cu comunitatea internaţională pentru a susţine în comun integritatea ştiinţifică a studiului asupra originilor (COVID-19), pentru a rezista politizării şi a menţine o atmosferă sănătoasă în cooperarea globală anti-epidemii", a conchis purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te