China construiește în secret baze militare în porturile sale din jurul Africii

DE Adina Mutăr | 06.12.2021 - 20:07
China face bază militară pe coasta atlantică a Africii/foto: yahoo

Rapoartele serviciilor secrete americane atenționează că Beijingul urmărește să-și stabilească prima bază militară permanentă la Oceanul Atlantic, în Guineea Ecuatorială, potrivit oficialilor americani.

SHARE

Rapoartele ridică perspectiva că navele de război chineze vor putea să se rearmeze și să se alimenteze vizavi de Coasta de Est a SUA, o amenințare care a declanșat alarma la Casa Albă și la Pentagon, potrivit The Wall Street Journal.

Consilierul principal adjunct pentru Securitate Națională a Statelor Unite, Jon Finer, a vizitat Guineea Ecuatorială în octombrie cu misiunea de a-l convinge pe președintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo și pe fiul și moștenitorul său, vicepreședintele Teodoro „Teodorin” Nguema Obiang Mangue, să respingă propunerile Chinei.

SUA urmăresc și încearcă să stopeze toate manevrele Chinei de a-și stabili baze militare, din Cambodgia până în Emiratele Arabe Unite.

În Guineea Ecuatorială, chinezii au ales Bata, potrivit unui oficial american. Bata are deja un port comercial de adâncime construit în China, în Golful Guineei, iar autostrăzi moderne leagă orașul de Gabon și interiorul Africii Centrale.

„Cea mai semnificativă amenințare din partea Chinei ar fi o facilitate navală utilă din punct de vedere militar pe coasta atlantică a Africii”, a declarat generalul Stephen Townsend, șeful  Comandamentului SUA pentru Africa.

„Prin util militar mă refer la ceva mai mult decât un loc unde pot face escale în port și pot lua benzină și alte cumpărături. Vorbesc despre un port în care navele se pot rearma cu muniții și rpot fi reparate”, a precizat acesta.

Companiile de stat chineze au construit 100 de porturi comerciale în jurul Africii în ultimele două decenii, potrivit datelor Guvernului chinez.

 

China are în vedere baze africane dî Kenya, Seychelles, Tanzania și Angola

 

Beijingul a înființat prima bază militară de peste mări în 2017, în Djibouti, pe partea opusă a continentului.

Fosta colonie franceză are vedere spre strâmtoarea Bab-el-Mandeb, un punct de blocare strategic pentru traficul de transport maritim care tranzitează Canalul Suez.

Baza chineză are un dig capabil pentru andocarea unui portavion și submarinelor nucleare, conform Comandamentului SUA pentru Africa.

Citește și

Dictatorul Lukaşenko impune embargou produselor occidentale şi sancţiuni companiilor aeriene UE

Rusia plănuiește o ofensivă de 175.000 de soldați împotriva Ucrainei, arată documente americane

 

Baza se află la 9 kilometri de cea mai mare bază americană din Africa, Camp Lemonnier, care găzduiește 4.500 de soldați americani.

În această primăvară, oficialii serviciilor de informații americane au descoperit ceea ce au spus că este construcția unei baze militare secrete într-un port comercial condus de chinezi din Emiratele Arabe Unite. Administrația Biden a convins autoritățile să oprească construcția, cel puțin temporar.

Diplomații americani din Mauritania, de-a lungul coastei de nord-vest a Africii, au sfătuit autorităților locale să respingă orice efort al Beijingului de a folosi un port construit de China în scopuri militare, potrivit unui oficial american.

Într-un raport adresat Congresului din acest an, Pentagonul a spus că Beijingul „probabil a luat în considerare” bazele africane din Kenya, Seychelles, Tanzania și Angola.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te