China comunistă vrea să fie percepută ca o țară „credibilă și iubitoare”

DE Edi Neagu | 03.06.2021 - 09:51
Xi Jinping, liderul iubitor care are de dat explicații pentru pandemia din Wuhan. Foto: China Daily/Facebook

Schimbare de strategie la Beijing: liderii comuniști vor ca lumea să vadă în China o țară credibilă și iubitoare. Asta, după ce scandalul răspândirii viruslui de la Wuhan este departe de a se fi încheiat.

SHARE

Oficialii și diplomații chinezi au o nouă misiune trasată de președintele Xi Jinping: ei trebuie să iasă în lume și să promoveze imaginea unei „Chine credibile, iubitoare și respectabile”. Xi Jinping își propune schimbarea imaginii externe a Chinei și și-a exprimat dorința ca țara sa să își poată face „mai mulți prieteni” pe plan extern, în viitor. Până în prezent, China a adoptat așa-numita diplomație a „Lupului Războinic”, caracterizată printr-o atitudine sarcastică și superioară, informează BBC, citat de Digi24.ro.

Această nouă abordare diplomatică a Beijingului vine într-un context în care China are, în prezent, o imagine extrem de proastă pe plan mondial și un nivel extrem de scăzut al relațiilor cu puterile economice mondiale, în special UE și SUA.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române

China se confruntă cu un val de critici referitoare la abuzurile și încălcările flagrante ale drepturilor omului, în special în cazul minorității uigure din provincia Xinjiang și a activiștilor pro-democrație din Hong Kong care protestează deja de doi ani de zile împotrva politicilor Beijingului. 

Epurarea etnică din Xinjiang, una dintre problemele Chinei

CITEȘTE ȘI: 460 euro/weekend la bungalow în Olimp fără mâncare. Cât o săptămână la all inclusive în Bulgaria

Astfel, comunitatea uigură din regiunea Xinjiang, din China, este vizată de o politică agresivă de control al populației și sterilizare forțată în cadrul „unei strategii mai vaste de dominaţie etno-rasială” a guvernului de la Beijing.

Acuzațiile de sclavie la adresa uigurilor au determinat SUA să sancționeze furnizorii chinezi ai companiilor Apple, Google și Amazon. Mai mult, serviciile secrete americane au sugerat recent că pandemia de COVID-19 ar fi putut fi rezultatul unui posibil accident de laborator în China.

De asemenea, UE și China au ajuns „la cuțite” după ce Beijingul a boicotat mai multe firme europene, iar luna trecută, Parlamentul European a blocat ratificarea acordului comercial dintre UE și China.

Până în prezent, China a adoptat în plan extern așa-numita strategie a diplomației „Lupului Războinic” - caracterizată printr-un ton sarcastic și mesaje agresive ale diplomaților și oficialilor chinezi îndreptate împotriva oricui îndrăznea să aibă o atitudine critică la adresa Beijingului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te