China amenință SUA, care vrea să plaseze rachete Typhon în Taiwan. Aluzii la o confruntare nucleară

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.11.2023 - 14:33
China amenință SUA, care vrea să plaseze rachete Typhon în Taiwan. Aluzii la o confruntare nucleară - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
China amenință SUA, care vrea să plaseze rachete Typhon în Taiwan. Aluzii la o confruntare nucleară - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

China amenință SUA, care vrea să plaseze rachete Typhon în Taiwan. Presa de propagandă a Beijingului a atacat săptămâna aceasta Statele Unite în legătură cu planurile de desfășurare a rachetelor cu rază mai lungă de acțiune, în Taiwan. Se fac aluzii la criza rachetelor din Cuba.

SHARE

Global Times, una dintre publicațiile de propagandă a Beijingului a reacționat cu furie la recentul anunț al generalului Charles Flynn, comandantul forțelor armatei americane din Pacific, care spunea zilele trecute că "în 2024, intenționăm să desfășurăm acest sistem (Typhon n.red) în regiune”.

China amenință SUA, care vrea să plaseze rachete Typhon în Taiwan. Aluzii la o confruntare nucleară

Presa aservită Partidului Comunist Chinez a numit această acțiune a Statelor Unite "o mare provocare" într-un titlu de luni, făcând referire la Criza rachetelor din Cuba.

„Ceva asemănător cu cursa înarmărilor din timpul Războiului Rece se pregătește în regiunea Indo-Pacific, unde planificatorii americani din domeniul apărării au identificat China ca fiind amenințarea pe termen lung la adresa securității națiunii - o "provocare de ritm", după cum spune Pentagonul. Beijingul a dezvoltat, de asemenea, armament pentru a contracara noile progrese ale SUA”, scrie publicația de propagandă chineză.

Declarația care ar putea aduce SUA și China într-un conflict nuclear

În cadrul Forumului internațional anual de securitate de la Halifax din Noua Scoție, care s-a desfășurat în perioada 17-19 noiembrie, Flynn a declarat că SUA intenționează să amplaseze în regiune noi rachete cu rază intermediară de acțiune terestră - inclusiv Tomahawk și Standard Missile-6, capabile să atingă distanțe chiar și de 1.800 de km distanță.

"Le-am testat și avem o baterie sau două dintre ele astăzi", a declarat Flynn, potrivit site-ului de știri Defense One. "În 2024. Intenționăm să desfășurăm acest sistem în regiunea dumneavoastră. Nu am de gând să spun unde și când. Dar voi spune doar că le vom desfășura".

Citește și: VIDEO SUA vor trimite cea mai nouă rachetă în Indo-Pacific. Typhon lovește ținte la 1800 km distanță

Ziarul Global Times, citându-l pe analistul militar chinez Song Zhongping, a declarat că rachetele americane ar fi "mai ușor de interceptat" și că, prin urmare, nu reprezintă o amenințare majoră. Decizia ar avea un "impact tactic limitat", a concluzionat ziarul, potrivit Newsweek.com.

Donald Trump a „rupt” acordul rachetelor cu China în 2019

Desfășurarea de rachete cu rază de acțiune mai lungă a fost interzisă anterior în cadrul Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune din 1987. Guvernul SUA, sub conducerea fostului președinte Donald Trump, s-a retras din acest acord în 2019.

"Cu toate acestea, mișcarea este o mare provocare din punct de vedere politic, deoarece înseamnă că SUA au abandonat complet tratatul și desfășoară rachete la ușa Chinei", a declarat Song pentru ziarul de partid.

Citește și: China ar urma să atace Taiwan după „exemplul” Hamas. Cine a făcut aceste declarații belicoase

"Analiștii au avertizat asupra pericolului unei astfel de provocări și a posibilei escaladări a confruntării, citând un precedent din 1962 - Criza rachetelor din Cuba", a precizat Global Times.

"Rachetele pe care SUA intenționează să le desfășoare în Asia-Pacific nu sunt la fel de puternice ca cele din Cuba, dar, în ciuda diferenței în ceea ce privește gravitatea provocărilor, cele două chestiuni sunt similare ca natură."

Aluzia cu criza rachetelor din Cuba

Criza, în care Uniunea Sovietică a plasat rachete nucleare în largul sudului Statelor Unite ca răspuns la desfășurări similare în sudul Europei, a durat două săptămâni. Este considerată cea mai apropiată perioadă în care cele două superputeri au fost vreodată de un război nuclear.

Observatorii susțin că China este astăzi mai competentă și mai capabilă din punct de vedere tehnologic decât era Uniunea Sovietică la apogeul său.

Președintele Xi Jinping s-a diferențiat de liderii din trecut de la Beijing prin extinderea și modernizarea armatei chineze pentru a-și afirma controlul coercitiv sau real asupra diverselor revendicări teritoriale ale țării, în principal asupra Taiwanului.

Beijingul a promis să „lipească” Taiwanul la China

Insula din largul coastelor chineze, guvernată democratic, nu a fost niciodată sub conducerea Partidului Comunist, dar Beijingul a promis să o unifice cu partea continentală, dacă este necesar prin forță, în ciuda respingerii repetate de către Taipei a unei viitoare uniuni politice.

Potrivit Defense One, Xi "evaluează, în esență, competența militară a forței sale pentru a conduce efectiv o invazie între cele două strâmtori", a declarat Flynn.

"Aceasta este o operațiune foarte, foarte complexă, care nu trebuie luată cu ușurință. Va necesita toate forțele lor și va necesita o cantitate semnificativă de expertiză, precizie, sincronizare, susținere - și aș putea continua la nesfârșit", a spus generalul american.

SUA vor să descurajeze și alte regimuri dictatoriale 

Planul de rachete al SUA va avea în vedere și alte angajamente. În imediata vecinătate, aliații de lungă durată ai tratatului, Japonia și Coreea de Sud, se confruntă amândouă cu un Kim Jong Un din ce în ce mai puțin avar de riscuri, care continuă să dezvolte programul de rachete balistice al Coreei de Nord.

Japonia își dezvoltă propriile capacități de atac cu rază lungă de acțiune și a achiziționat 400 de rachete Tomahawk pentru a umple golul. Tokyo așteaptă primul lot de livrări în 2025.

Analistul militar Song a declarat pentru Global Times că noile capacități americane din regiune ar putea fi îndreptate împotriva Armatei Populare de Eliberare a Beijingului în cazul unui conflict. Dar el a prezis, de asemenea, o anumită rezistență publică față de planurile Washingtonului în Pacific.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te