China a luat locul Turciei în clasamentul celor mai dure pușcării pentru jurnaliști

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.12.2019 - 14:54

Pentru al patrulea an consecutiv, 250 de jurnaliști sunt încarcecrați la nivel global în țări conduse de lideri autoritari precum Xi Jinping (China), Recep Tayyip Erdogan (Turcia), Mohammed bin Salman (Arabia Saudită) și Abdel Fattah el-Sisi (Egipt).

SHARE

Acest lucru este relevat de raportul pe anul în curs al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) de la New York.

Raportul de anul acesta este primul în ultimul an în care Turcia nu este pe primul loc în clasament, locul său luat de China.

Guvernul de la Beijing a întemnițat în acest an cel puțin 48 de jurnaliști. Turcia este pe locul doi, cu 47 de jurnaliști întemnițați, față de 68 în 2018, iar Iranul, cu 11 jurnaliști în detenție, este pe locul trei.

În Rusia, 7 jurnaliști se află în închisoare, toți pentru modul în care au relatat despre anexarea ilegală a  Penisnulei Crimeea, în 2014.

Circa 8% dintre jurnaliștii închiși sunt femei.

Raportul acuză China că a amplificat cenzura asupra presei, iar autoritățile din Turcia a eliberat jurnaliști din închisoare doar pentru ca aceștia să fie judecați și condamnați, pentru simplul fapt că au relatat cu obiectivitate anumite informații.

”Amplificarea autoritarismului, instabilitatea și protestele anti-guvernamentale din Orientul Mijlociu au dus la o creștere a numărului dde jurnaliști închiși în această regiune a Globului, în mod special în Arabia Saudită, care este în prezent la egalitate cu Egiptul, pe locul trei, în clasamentul țărilor care își închid reprezentanții mass media.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) inventariat cel puțin 250 de jurnaliști băgați în închisoare din cauza mudului în care și-au desfășurat activitatea, comparativ cu 255 câți erau anul trecut.

Cel mai mare număr de jurnaliști închiși, de când CPJ a început să monitorizeze fenomenul, a fost în 2016, respectiv 273.

După China, Turcia, Arabia Saudită și Egipt, celelalte locuri în clasament sunt completate de Eritrea, Vietnam și Iran.

Raportul mai constată că a crescut, de la 28 la 30, numărul jurnaliștilor condamnați că au publicat ”informații false”, o modalitate destul de arbitrară de a judeca activitatea acestora, preferată în special în Egipt.

„În ultimul an, țări represive, inclusiv Rusia și Singapore, au adoptat legi care incriminează publicarea de ”fake news” și care, în fapt, sunt instrumente ale cenzurii.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -