China a blocat un raport UE care o acuză de dezinformare în pandemia COVID-19

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.04.2020 - 19:59

Beijing a exercitat o presiune constantă asupra oficialilor Uniunii Europene pentru a scoate China dintr-un raport ce documentează modul în care unele guverne au pornit campanii de dezinformare cu privire la pandemia COVID-19, susține The New York Times.

SHARE

Raportul care incrimina Rusia și China pentru campania de dezinformare a fost amânat de la publicare, deși fusese anunțat, apoi a fost rescris, conform unor oficiali europeni.

Raportul inițial al Uniunii Europene, obținut de The New York Times, cita eforturile Beijing-ului de a reduce mențiunile despre originile virusului în China și de a învinovăți Statele Unite pentru răspândirea bolii pe plan internațional.

Documentul menționa și criticile oficialilor chinezi la adresa Franței, acuzată că ar fi folosit motive rasiste împotriva șefului Organizației Mondiale a Sănătății.

Tot în raportul inițial se evidențiau și eforturile Rusiei de a promova informații false despre sănătate și de a semăna neîncredere în instituțiile occidentale.

„China a continuat să desfășoare o campanie globală de dezinformare pentru a devia vina pentru izbucnirea pandemiei și pentru a-și îmbunătăți imaginea internațională", se arăta în raportul inițial.

„Au fost folosite atât tactici deschise, cât și ascunse”, susținea documentul inițial redactat de specialiștii Uniunii Europene.

Furie printre diplomații europeni

Însă China s-a mișcat rapid pentru a bloca publicarea documentului, iar Uniunea Europeană a cedat, recurgând la revizuiri pentru a înmuia limbajul.

„Chinezii amenință deja cu reacții dacă va apărea raportul”, a scris Lutz Güllner, un diplomat al Uniunii Europene, colegilor, într-un e-mail văzut de NYT.

Referirea la campania de „dezinformare globală” a Chinei a fost eliminată, la fel ca și orice mențiune a disputei dintre China și Franța.

Citește și UE denunță o campanie coordonată de dezinformare derulată de Iran, China și Rusia

Întârzierea și revizuirile au provocat furie și frustrare printre anumiți diplomați și analiști ai dezinformării. Cel puțin un analist s-a opus, scriindu-le șefilor că Uniunea Europeană se „autocenzurează pentru a calma Partidul Comunist Chinez”.

Lupta pentru versiunea finală a raportului are loc într-un moment în care Uniunea Europeană speră să câștige concesii comerciale de la Beijing și un tratament mai bun pentru companiile sale din China.

Comerțul dintre cele două entități era estimat la peste 1,6 miliarde de dolari pe zi înainte de pandemie. Producătorii auto germani și fermierii francezi, alături de alte industrii, se bazează foarte mult pe exporturile în China.

Ce face Rusia

Pe de altă parte, Vestul acuză Kremlinul pentru tactici de dezinformare pentru a submina încrederea în guverne, în timp ce guvernul chinez este concentrat mai mult pe „remodelarea” rolului său în povestea coronavirusului, încercând să devieze vinovăția pentru pandemie.

Europa Centrală și de Est, în special, sunt asaltate de agenții chinezi și trolii ruși.

Atunci când rezumatul public al raportului a fost lansat vineri, secțiunea despre dezinformarea sponsorizată de stat, care numea China și Rusia, s-a disipat în restul raportului. Multe dintre exemplele legate de acțiunile Chinei au fost incluse în partea de jos, la rubrica „Alte activități selectate”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te