Cercetătorul Octavian Jurma avertizează: „Nu există tratament pentru variola maimuței!”

DE Daniel Toșa | 16.06.2022 - 10:44
Cercetătorul Octavian Jurma avertizează: „Nu există tratament pentru variola maimuței!”/FOTO: profimediaimages.ro

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția că este posibil ca în România să apară o transmitere comunitară a variolei maimuței și mai mult decât atât nici nu există un tratament specific pentru această boală.

SHARE

”Nu aveți idee cate înjurături mi-a atras de la negaționisti aceasta afirmație săptămâna trecută:

"Este aproape o certitudine statistică că variola maimuței va ajunge în curând și în România. De fapt [...] este foarte probabil ca virusul circulă deja în România".

Citește și: VIDEO Zelenski: Ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia la Sofia. România, vizată

Bine că măcar nu e un caz de transmitere comunitară dar și aceste cazuri e probabil sa apară.

Citește și: VIDEO Macron la Chișinău: Franţa va juca un rol important în inegrarea Moldovei în UE

Faptul ca Ministerul Sănătății a putut în mod corect să ia măsuri de limitare a circulației MPXV (variola maimuței), dar nu mai poate lua masuri de limitare a SARS-CoV-2 (care e un virus mult mai periculos), demonstrează încă o dată cat de politizată a ajuns pandemia de COVID-19.

Probabil ca doar daca variola ajunge sa ucidă zeci de români zilnic va deveni o boală căreia i se va permite circulația nestingherita in România cum face acum Omicron chiar dacă "s-a terminat pandemia".

Notă: Nu exista tratament pentru variola maimuței dar acest caz nu este un motiv major de îngrijorare”, scrie cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.

Rafila spune că variola maimuței nu se transmite așa de ușor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că variola maimuţei nu se transmite uşor şi nu necesită măsuri de precauţie ca în cazul infecţiei cu noul coronavirus, menţionând că nu se pune problema unei transmiteri comunitare a acestei boli, pentru că rata de reproducere este în jur de 0,3.

„Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degrabă de un comportament la risc, comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei.

Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată, lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu-şi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute.

Şi dacă există o expunere, în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci înseamnă că este bine ca persoana respectivă să se adreseze serviciului de boli infecţioase”, a afirmat Rafila, întrebat dacă există o sensibilitate mai mare a bărbaţilor la această boală, având în vedere cele trei cazuri existente în România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te