Centrul Operațiunii franceze Barkhane din Mali, atacat. Mercenarii ruși incită populația

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.01.2022 - 22:26
Centrul Operațiunii franceze Barkhane din Mali, atacat/foto:112 international

O bază militară franceză din Mali a fost vizată de un atac cu rachete duminică dimineața, potrivit France24.

SHARE

Gao, unde se află principala bază militară a Franței în Mali, este cunoscută și ca centrul Operațiunii Barkhane, pe care țara o desfășoară în regiune din 2013 împotriva grupărilor jihadiste.

Un militar francez de rang înalt a fost ucis în acțiune și nouă soldați au fost răniți când baza a fost lovită de rachete, a anunțat duminică Guvernul francez.

Biroul președintelui Emmanuel Macron a confirmat că brigadierul Alexandre Martin din regimentul 54 Artilerie Hyeres a fost ucis în timpul unui atacului asupra bazei din Gao.

„Franța este hotărâtă să continue lupta împotriva terorismului în regiune, alături de partenerii săi”, se arată în declarația de la Palatul Elysee.

Acesta este primul atac de când Franța a anunțat o retragere a armatei menită să reducă desfășurarea trupelor până în 2023 și să stabilească o alianță europeană pentru combaterea terorismului.

Baza din Gao a fost vizată de mai multe atacuri, care l-au rănit grav pe brigadierul Martin și pe alți nouă soldați, se arată într-un comunicat separat al Ministerului Apărării.

Nu a fost dezvăluită identitatea grupurilor extremiste care au atacat baza.

Ministrul italian al Apărării a declarat că niciunul dintre cei 20 de soldați italieni aflați în serviciu la bază nu a fost rănit.

Lorenzo Guerini a precizat că se urmărește îndeaproape situația.

Potrivit presei locale, sute de protestatari s-au adunat duminică în Piața Independenței din capitala Bamako, Mali, pentru a „denunța intervenția Franței în Mali și a cere retragerea forțelor operațiunii Barkhane”.

Citește și

Prezenţa grupării Wagner în Mali, confirmată de SUA: „Avioanele militare ruse îi transportă”

Suedia va retrage trupele din Mali, din cauza mercenarilor ruși Wagner

 

De la sosirea mercenarilor ruși Wagner în Mali, s-au înmulțit brusc „protestele” populației. Serviciile secrete occidentale consideră că aceste mișcări sunt alimentate de mercenarii ruși, care sunt specializați în astfel de misiuni, pentru a justifica prezența trupelor ruse chemate în ajutor de guvern.

De altfel, un purtător de cuvânt al puciștilor din Mali a anunțat că soldații ruși sosesc la Timbuktu pentru a antrena militari într-o bază din care s-au retras forțele străine.

Franța și alte națiuni occidentale îi acuză pe mercenarii din Grupul Wagner, o organizație paramilitară rusă, de încălcare a drepturilor omului, tortură și crime în alte zone unde sunt prezenți, ca de exemplu în Libia și Siria.

Armata din Mali a comunicat că forțele ruse se află în țară ca parte a unui acord bilateral între Bamako și Moscova.

Franța a declarat clar că nu va rămâne în Mali dacă situația ar escalada și ar pierde controlul.

Probabil, cineva vrea să-l „convingă” pe Macron să se retragă complet.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.