Cel mai rapid furt? 25 milioane $, în 12 secunde. Ce au făcut doi frați, foști studenți la MIT

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.05.2024 - 07:26
Cel mai rapid furt? 25 milioane $, în 12 secunde. Ce au făcut doi frați, foști studenți la MIT - Foto: Freepik - Imagine cu rol ilustrativ

Cel mai rapid furt? Doi frați, foști studenți la MIT, au reușit să fure 25 milioane $, în 12 secunde. Planificarea jafului a durat câteva luni.

SHARE

Doi fraţi care au studiat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) - una dintre cele mai prestigioase universităţi din SUA - au fost acuzaţi de furtul a 25 de milioane de dolari în criptomonede în doar 12 secunde.

Ei au pus la cale, de-a lungul a câtorva luni, o schemă tehnologică sofisticată pe care au executat-o în doar câteva secunde şi care ”pune sub semnul întrebării însăşi integritatea blockchain-ului”, transmite News.ro, citând BBC.

Citește și: Trei români au jefuit un bătrân din Italia: au furat bani și bijuterii. Detaliul care i-a dat de gol

Cel mai rapid furt? 25 milioane $, în 12 secunde. Ce au făcut doi frați, foști studenți la MIT

Anton Peraire-Bueno, în vârstă de 24 de ani, şi James Peraire-Bueno, în vârstă de 28 de ani, sunt acuzaţi de fraudă electronică şi spălare de bani.

Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că presupusul jaf este primul de acest fel.

Procurorii mai spun că cei doi, despre care se spune că au studiat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), au realizat infracţiunea în aprilie 2023.

"Fraţii Peraire-Bueno au furat 25 de milioane de dolari în criptomonede Ethereum printr-o schemă tehnologică sofisticată şi de ultimă oră pe care au pus-o la cale luni de zile şi au executat-o în câteva secunde", a declarat adjunctul procurorului general Lisa Monaco. 

Citește și: Român, arestat după ce a dat un „tun” de 20.000 € cu târnăcopul la o tutungerie din Roma

Ea a adăugat că agenţii de la Internal Revenue Service (IRS) au jucat un rol-cheie în desluşirea "primei scheme de fraudă electronică şi spălare de bani de acest tip".

Procurorii susţin că cei doi s-au folosit de abilităţi specializate pe care le-au învăţat la "una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume" pentru a exploata procesul de validare a tranzacţiilor din Ethereum.

Fraţii au studiat matematică şi informatică, potrivit actului de acuzare, şi amândoi au urmat cursurile MIT, potrivit rapoartelor de presă.

"Schema inculpaţilor pune sub semnul întrebării însăşi integritatea blockchain-ului", a declarat miercuri într-o declaraţie procurorul american Damian Williams, referindu-se la registrul public care înregistrează plăţile criptografice.

Fraţii ar fi furat de la comercianţii de Ethereum obţinând în mod fraudulos acces la tranzacţiile private în aşteptare şi apoi modificând tranzacţiile pentru a obţine criptomonedele victimelor lor.

Procesul, pe care anchetatorii spun că l-au denumit "Exploit", a fost executat în doar câteva secunde.

Când au fost confruntaţi de un reprezentant al Ethereum, oficialii spun că fraţii au refuzat să returneze fondurile şi au luat măsuri pentru a spăla şi ascunde câştigurile furate.

Procurorii notează că este pentru prima dată când o astfel de formă "nouă" de fraudă face obiectul unor acuzaţii penale.

Fiecare dintre ei riscă peste 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te