Cehia: echipe mobile de vaccinare în cartierele locuite de romi

DE Deutsche Welle | Actualizat: 01.09.2021 - 18:42
Cehia: echipe mobile de vaccinare în cartierele locuite de romi

Teoriile conspirației și știrile false sunt responsabile pentru faptul că romii din Republica Cehă sunt mai puțin vaccinați decât populația majoritară. Echipe mobile de vaccinare încearcă să schimbe situația.

SHARE

Republica Cehă raportează un succes relativ în ceea ce privește vaccinarea împotriva coronavirusului. Potrivit Ministerului Sănătății, 5,7 milioane de cetățeni sunt complet vaccinați, adică mai bine de 50% din populație. Însă, la fel ca în Germania, rata de vaccinare stagnează.

În rândul celor aproximativ 250.000 de romi din Republica Cehă, rata de vaccinare este mai mică decât în cazul populației majoritare. ”Romii reprezintă o mare parte din grupul nostru țintă iar aici avem de-a face cu rate de vaccinare foarte scăzute. În comparație cu media națională, aceasta este semnificativ mai mică”, spune Daniel Hule de la „Menschen in Not”, o organizație umanitară care își propune să îmbunătățească situația vaccinării în ”regiunile izolate social”, așa cum sunt numite oficial cartierele de romi din Republica Cehă.

Chestiunea nu ține de etnie, ci de educație

„Motivul este nivelul semnificativ mai redus al educației în rândul romilor decât în societatea majoritară. O mare parte dintre romi nu posedă decât educația școlară obligatorie. Rata vaccinării în această categorie educațională este scăzută la nivelul întregii țări. Nu este o chestiune de natură etnică, ci pur și simplu ea ține de educație”, spune Hule. 

„Un alt factor este că romii trăiesc adesea în familii numeroase și formează societăți paralele, în care vaccinurile sunt respinse cu îndârjire”, mai spune Hule pentru DW. Acesta susține că în comunitatea romilor circulă numeroase știri false despre coronavirus. 

Kumar Vishwanathan, educator, asistent social și lider al asociației „Vzajemni souziti”, care se ocupă de îmbunătățirea situației romilor din regiunea Ostrava, în nord-estul Republicii Cehe, a declarat pentru Polar TV: ”Mulți romi aud dezinformări și sunt îngroziți. Ei spun că vaccinarea este ceva oribil, că vom muri din această pricină ori că ni s-ar putea implanta cipuri sau magneți în corp. Aud asta tot timpul”. 

Citește și: Cel mai mare eșec al României în UE: 27% din populație vaccinată anti-COVID, față de 70% în Uniune

Mai multe echipe mobile de vaccinare 

12 echipe mobile de vaccinare, desfășurate de Ministerul Sănătății în cooperare cu autoritățile regionale, încearcă să modifice situația în regiunile cu cele mai scăzute rate de vaccinare. Până acum succesul campaniei este mai degrabă modest.

„Am încercat să cooperăm cu diverse organizații de romi și chiar am avut reprezentanți ai acestora alături de noi, dar acest lucru nu a dus la prea multe rezultate”, recunoștea la jumătatea lunii august guvernatorul regiunii Moravia-Silezia, Ivo Vondrak. 

În context, autoritățile au hotărât să trimită mai multe echipe mobile de vaccinare în regiune. ”Nu este o misiune ușoară”, a declarat Vondrak pentru DW.

„O circumstanță importantă este neîncrederea rezultată din dezinformarea despre vaccinare care circulă în sânul comunității romilor. De aceea, echipele medicale mobile sunt gata să le explice totul oamenilor și să răspundă cu răbdare la orice întrebare”, a explicat Vondrak. 

Pentru a fi vaccinați de centrele mobile, romii nu au nevoie de înregistrare sau de identificare prealabilă, fiind suficient CNP-ul, care este de bază pentru înregistrarea rezidenților în Republica Cehă. 

Lipsa de statistici îngreunează vaccinarea

O campanie de vaccinare eficientă pentru romii cehi este îngreunată de faptul că nici Ministerul Sănătății, nici Institutul de Informații despre Sănătate nu dispun de statistici privind populația romă din Republica Cehă. Singurul fapt dovedit statistic este că există comunități de romi în multe regiuni în care ratele de vaccinare sunt deosbebit de scăzute, în special în zonele de frontieră. 

„În ceea ce privește amploarea vaccinării, noi avem o evidență geografică, dar nu putem confirma că acest lucru afectează minoritatea romă”, a declarat pentru DW Daniel Köppl, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. Cu toate acestea, el afirmă că ministerul este conștient de această problemă.

„Am comunicat deja cu reprezentanți ai minorității rome”, subliniază Köppl, adăugând că ministerul nu are în vedere nici în viitor o campanie de vaccinare destinată în mod special romilor. 

Potrivit Jarmilei Balazova, activistă pentru drepturile romilor, motivele pentru care romii resping vaccinările nu sunt fundamental diferite de cele ale populației majoritare, care consideră adesea că noile substanțe nu sunt suficient testate.

„În unele locuri, ONG-urile, dar și persoane fizice desfășoară o campanie de informare”, a declarat Balazova pentru DW.

Citește și: Nu au crezut în COVID și au murit de COVID. Bilanțul conspiraționiștilor morți e consistent

În Marea Britanie, campania de vaccinare a romilor a reușit

Inclusiv autoritățile din Marea Britanie au abordat în ultimele luni persoanele sceptice față de vaccinare din rândul minorităților etnice, inclusiv a romilor. Ambasada Cehiei la Londra estimează că aproximativ 60.000 de romi cehi trăiesc în Marea Britanie. De altfel, consulul onorific al Cehiei la Peterborough, Petr Torak, este el însuși de etnie romă. 

„A existat o problemă similară care a afectat cele mai multe minorități de aici. Însă Marea Britanie a comandat studii și a implicat organizațiile comunităților de romi pentru a afla de ce aceștia refuză vaccinarea, cum i-ar putea convinge să se răzgândească și cu ajutorul căror persoane cheie din comunitate pot face acest lucru”, a declarat Torak pentru DW.

„Apoi a început o campanie de informare țintită în biserici și centre comunitare, datorită căreia ratele de vaccinare au crescut semnificativ”, a continuat Torak.

„Și în Marea Britanie, știrile false și dezinformarea au fost probabil cea mai mare problemă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te