Nu au crezut în COVID și au murit de COVID. Bilanțul conspiraționiștilor morți e consistent

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.09.2021 - 16:37
Nu au crezut în COVID și au murit de COVID. Bilanțul conspiraționiștilor morți e consistent. Foto Pexels.com

Au strigat că pandemia de coronavirus este o farsă, au lansat teorii ale conspirației, ba chiar au organizat petreceri pentru a demonstra că nu există COVID-19. Acum sunt toți morți, de COVID-19.

SHARE

Cea mai recentă victimă a propriilor teorii ale conspirației este un fost ofițer al CIA, care a pretins că este prima persoană care a numit pandemia de COVID-19 drept „o farsă”, a murit tocmai după ce s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2 și s-a luptat timp de aproape o lună cu boala în spital. 

Citește și: Un fost ofițer CIA, conspiraționist, care a numit pandemia drept „o farsă”, a murit de COVID-19

Anterior, un bărbat din Texas care a condus protestele din comunitatea sa împotriva purtării măștii și a altor măsuri preventive în timpul pandemiei coronavirusului a murit de Covid-19, la o lună după ce a fost internat în camera de urgență.

Caleb Wallace a murit pe 28 august, a declarat soția sa Jessica Wallace pe o pagină GoFundMe, unde postase anterior date despre starea sa de sănătate, a informat San Angelo Standard-Times, citat de The Guardian.

Avea 30 de ani și trei copii. Soția lui este însărcinată cu al patrulea. „Caleb a trecut în pace”, a scris Jessica Wallace. „El va trăi pentru totdeauna în inimile și mințile noastre”.

Pe 4 iulie 2020, Caleb Wallace a contribuit la organizarea Marșului Libertății din San Angelo. Oamenii de la eveniment au purtat semne care criticau purtarea măștilor, închiderea afacerilor, știința din spatele Covid-19 și mass-media liberală.

De asemenea, a organizat un grup, San Angelo Freedom Defenders. „Nu suntem foarte mulțumiți de starea actuală a Americii în acest moment”, a scris Wallace în iulie 2020. În aprilie anul acesta, a scris și districtului școlar San Angelo, cerându-i să anuleze toate protocoalele Covid-19.

 

De la balul anti COVID-19, la spital și în mormânt

Teoreticianul conspirației norvegian care a negat coronavirusul a murit din cauza virusului după ce a găzduit două evenimente la proprietatea sa, în aprilie 2021.

Hans Gaarder, în vârstă de 60 de ani, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 după ce a murit din cauza virusului, pe 6 aprilie, la doar câteva zile după ce a găzduit o adunare ilegală în municipiul Gran, la aproximativ 40 de mile nord de capitala norvegiană Oslo, potrivit Newsweek.

Medicul șef al municipalității, Are Løken, a declarat că raportul preliminar al autopsiei a confirmat că moartea sa se datorează virusului Sars-COV 2.

Ziarul local Hadeland a raportat că cel puțin alte 12 persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19, după ce au participat la adunările ilegale.

Petrecerile de acest fel fuseseră interzise în Gran începând cu 16 martie, în încercarea de a reduce infectările. În schimb, Hans Gaarder a fost un conspiraționist foarte activ în Norvegia și a promovat în mod regulat păreri conform cărora COVID-19 era comparabil cu o simplă răceală.

Într-o postare din 18 martie pe pagina sa de Facebook, a scris: „Care ar putea fi motivele pentru măsurile menite să „prevină infecția” pentru ceva ce seamnă cu o răceală sau o gripă ușorară? E posibil tocmai pentru a camufla faptul că virusul nu se transmite de la persoană la persoană?”

 

De la „nu există” la „iadul pe pământ”

Pressley Stutts, un lider republican din Carolina de Sud, a numit măștile de protecție „o iluzie”. Dar, după o bătălie de o lună, a murit din cauza COVID-19 la vârsta de 64 de ani, în august.

La începutul aceleiași luni, Pressley Stutts și soția sa au fost duși de urgență la spital din cauza scăderii nivelului de oxigen. Soția sa și-a revenit și s-a întors acasă câteva zile mai târziu, dar conspiraționistul a dezvoltat pneumonie și a intrat la ATI, așa cum a scris chiar el în mai multe postări de pe Facebook la acea vreme. Ulterior a fost plasat pe un ventilator, potrivit revistei People.

Pe parcursul pandemiei - inclusiv în timpul petrecut în spital - Pressley Stutts a publicat mai multe postări pe rețelele sociale despre teoriile conspirației COVID-19. În iulie, a împărtășit comentarii prin care nega varianta Delta, într-o postare pe Facebook, care a fost marcată de platformă ca difuzând informații false. De asemenea, a criticat eforturile de vaccinare ale vicepreședintelui Kamala Harris în Carolina de Sud.

La 1 august, după ce a fost internat la spital, Pressley Stutts a insistat că „a susținut întotdeauna că COVID este foarte real”. „Este o armă biologică mortală aruncată asupra oamenilor de către dușmani străini și poate interni”. a scris într-o postare lungă, care era însoțită de fotografiile sale în spital.

Ulterior, a descris virusul drept „iadul pe pământ”.

 

Testat pozitiv, dă petrecere

Un bărbat de 30 de ani a murit de COVID-19 după ce a participat la o petrecere menită să demonstreze că coronavirusul a fost o farsă, potrivit unui oficial al spitalului din Texas.

Așa-numita „petrecere COVID” a avut loc pentru a pune mai mulți oameni sănătoși în aceeași cameră cu o persoană care a fost testată pozitiv la coronavirus, potrivit dr. Jane Appleby, ofițer medical șef la Spitalul Metodist din San Antonio, citată de Global News Canada.

Medicul a menționat cazulîntr-o mărturie video, în speranța că va oferi câteva „exemple din lumea reală” pentru a ajuta oamenii să înțeleagă amenințarea gravă pe care o reprezintă pandemia.

„Ne-am îngrijit de un pacient în vârstă de 30 de ani la Spitalul Metodist care i-a spus asistentei medicale că au participat la o petrecere COVID. Aceasta este o petrecere organizată de cineva diagnosticat cu virusul COVID și se crede că oamenii se reunesc pentru a vedea dacă virusul este real și dacă cineva se infectează”.

Un caz similar a fost înregistrat tot în Texas, unde Tonu Green, teoretician al conspirației, a dat o petrecere după ce s-a lăudat că COVID-19 este o „înșelătorie”. Apoi membrii familiei sale au început să moară.

Tony Green a recunoscut ulterior că a căzut într-o „capcană a conspirațiilor” care a dus la moartea a doi membri ai familiei sale, potrivit News.com.au.

Anterior a etichetat COVID-19 drept „o înșelătorie”, o expresie pe care a repetat-o în discuțiile sale cu „adepți ai cultelor radicale și răvășite” online.

Green a scris despre „tragedia familiei” într-un blog, după ce socrul său și mama socrului său au fost victime ale coronavirusului - și el însuși abia a supraviețuit.

Tonny Green a explicat că doar a apărat drepturile sale date de Dumnezeu atunci când a organizat o petrecere care a declanșat o transmitere masivă în grup și i-a ucis pe cei dragi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te