Și Lituania a primit o condamnare în acest caz, pentru deținerea lui Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, alias Abu Zubaydah.
Cazul închisorilor secrete ale CIA de pe teritoriul României a fost investigat de către o comisie parlamentară condusă de actualul europarlamentar Norica Nicolai. Vicepreședinte al comisiei a fost George Maior, fost șef al Serviciului Român de Informații și actual ambasador în SUA.
Comisia a negat orice posibilitate ca centre de detenție ale CIA să fi existat în România sau ca prizonieri ai agenției americane să fi fost transferați prin vreunul din aeroporturile românești.
Documente publice, însă, demonstrează că autorităție române au mințit.
Suspect de terorism
Abd al Rahim al-Nashiri este un cetăţean saudit de origine yemenită, născut în 1965. Autorităţile americane îl suspectează că ar fi participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană USS Cole în portul yemenit Aden.
De asemenea, se bănuieşte că sauditul ar fi avut un rol în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002. Procedurile judiciare împotriva sa sunt în desfăşurare în SUA pentru presupusul lui rol în atacuri.
Al-Nashiri susţine că România ar fi permis CIA să îl deţină în secret pe teritoriul său şi să îl supună torturilor şi diverselor forme de abuz fizic şi mental şi acuză lipsa posibilităţii de a lua legătura cu familia sa.
De asemenea, el acuză faptul că România a permis mutarea sa către alte centre de detenţie secrete gestionate de CIA, expunându-l unor tratamente similare pentru mai mulţi ani.
În fine, Abd al Rahim al-Nashiri critică lipsa unei investigaţii rapide şi cuprinzătoare cu privire la acuzaţiile sale. Acest caz a fost înregistrat la CEDO în data de 1 iunie 2012.
Unde se afla închisoarea CIA?
În urma unei anchete jurnalistice realizate de televiziunea publică germană ARD, împreună cu Associated Press, a reieșit că închisoarea ilegală a CIA la București s-ar fi aflat la subsolul unei clădiri a Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), din zona depoului CFR Grivița.
Închisoarea secretă ar fi avut numele de cod "Bright Light" și ar fi fost activată la sfârșitul lui 2003, după ce incinte similare din Thailanda, Lituania și, mai ales, Polonia, a trebuit să fie evacuate. Conform acelorași materiale de presă, închisoarea din Bucuresti ar fi fost deschisă în același timp cu una similară la Rabat în Maroc și a fost scoasă din uz în 2005, potrivit informațiilor publicate de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI).
Nicolai: „Am cerut anchetă judiciară în 2007”
Europarlamentarul Norica Nicolai a precizat pentru Newsweek România că era previzibilă condamnarea de la CEDO, pentru că ancheta judiciară începută în 2012, în urma plângerii făcute de al-Nashiri, nu a fost finalizată.
„S-a avut în vedere o serie de documente apărute în presă, cât și concluziile Senatului american. Curtea ne cere, în momentul de față, să finalizăm plângerea acestui domn care susține că a fost deținut într-o închisoare secretă pe teritoriul României. Am cerut o anchetă judiciară în 2007, la finalizarea anchetei parlamentare.
Constat că nu s-a întâmplat, din păcate, nimic și cer Parchetului General - care este, probabil, autoritatea care face această anchetă - să ia toate măsurile pe care legea le prevede pentru a verifica odată aceste alegații.”, a declarat Norica Nicolai.
Parlamentul român nu confirmă, nu infirmă
Întrebată dacă au existat închisori CIA pe teritoriul României, Nicolai a spus că au fost întrebate toate autoritățile relevante pe tema acestui subiect. Adică Parchet General, SRI, SIE, Ministerul Justiției.
„Toate au răspuns că nu au informații și cunoștințe despre existența unui centru CIA în România. Comisia Parlamentară a concluzionat că nu avem elemente care să confirme sau să infirme acuzațiile apărute în presă.”, a adăugat europarlamentarul.
Cât despre avioanele CIA care au tranzitat România, europarlamentarul a mai spus că nu își mai amintește numărul avioanelor: „Dar toate aceste avioane au fost investigate cu privire la șederea în România. Pot să spun că toate au operat în România transferuri doar pentru alimentare. În plus, nici Parlamentul și nici un organ judiciar nu putea urca la bordul acestor avioane”.
______________
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea