Armata rusă, care şi-a continuat eforturile de încercuire a capitalei Kiev, nu exclude "preluarea controlului total asupra marilor oraşe care sunt deja înconjurate" prin asalt, a declarat Kremlinul, contestând că preşedintele Vladimir Putin este dezamăgit de progresul lent al forţelor sale pe teren, aşa cum afirmă responsabili şi experţi occidentali.
Ordinele preşedintelui rus au fost până acum "să nu se lanseze un asalt rapid asupra marilor centre urbane, inclusiv Kiev" pentru a minimiza victimele civile, a spus purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, în timp ce, potrivit Ministerului britanic al Apărării, "bombardamentele şi atacurile ruseşti efectuate în mod nedescriminatoriu provoacă distrugeri de mare amploare".
Comentând ultimele evoluţii de pe teren, Philipps Payson O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea Saint Andrews (Marea Britanie), a semnalat "o catastrofă strategică în perspectivă" pentru Moscova.
"Un atac asupra Kievului, o tentativă de a prelua Sumî, continuarea bombardamentelor la Harkov, asedierea Mariupol, o tentativa asupra Odesei sau o alta împotriva Dnipro. În niciun caz nu pot face toate astea", a scris el pe Twitter.
Două persoane au fost ucise luni în bombardamentele ruseşti asupra capitalei ucrainene care au vizat un imobil rezidenţial şi uzina constructorului ucrainean de avioane Antonov, a anunţat primăria.
Ucraina a acuzat luni armata rusă că a întrerupt din nou alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobâl (dezactivate), la nord de Kiev, aflată sub control rusesc încă din primele zile ale invaziei.
La Doneţk (est), separatiştii proruşi au afirmat luni că o rachetă ucraineană a ucis cel puţin 17 persoane şi a rănit alţi aproximativ 20 în centrul acestui mare oraş industrial.
Mai spre vest, într-un alt mare oraş industrial, Dnipro, unde se îndreaptă civilii care fug de Harkov şi Zaporojie, sirenele de alarmă au sunat luni dimineaţă în decurs de cinci ore, pentru prima dată de la începutul invaziei.
Pentru prima oară de la începutul asediului oraşului Mariupol de către forţele ruse şi separatiştii proruşi cu aproape două săptămâni în urmă, o coloană de circa 160 de maşini a putut pleca luni printr-un coridor umanitar spre Zaporojie, a anunţat municipalitatea acestui port strategic, fără a preciza câte persoane au reuşit să plece.
Preluarea sub control a acestui oraş strategic ar permite crearea unui pod terestru între Rusia şi peninsula ucraineana Crimeea, anexată în 2014 de Moscova.
Cel puţin 11 persoane au fost ucise duminică în urma atacurilor ruseşti asupra Nikolaiev, văzut ca un punct important spre Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, aproximativ 130 km mai la vest, potrivit autorităţilor.
Vestul ţării, mult timp ocolit de ostilităţi, a fost şi el lovit. Atacuri aeriene ruse au lovit baza militară Iavoriv în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropiere de graniţa cu Polonia, ucigând 35 de persoane şi rănind 134, potrivit autorităţilor ucrainene.
Citește și: După ce rușii au invadat Ucraina, mai mult de 60% dintre finlandezi vor în NATO
Rusia anunţă că va ataca fabricile ucrainene de armament
Rusia a avertizat luni că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament, ca represalii după un atac ucrainean asupra unui oraş controlat de separatiştii proruşi în Doneţk, şi le-a cerut localnicilor aflaţi în proximitatea respectivelor fabrici să se îndepărteze de acele locuri, transmite Reuters.
Ministerul rus al Apărării a menţionat într-o declaraţie că Rusia estimează că Ucraina a folosit muniţii cu fragmentaţie în atacul asupra unei zone dens populate în Doneţk.
Forţele ruse vor acţiona pentru a ''scoate din funcţiune întreprinderile complexului militaro-industrial al Ucrainei care fabrică şi repară arme pe care naţionaliştii le folosesc pentru a comite crime de război'', se arată în declaraţia ministerului rus.
''Îndemnăm cetăţenii ucraineni care lucrează în aceste întreprinderi, precum şi rezidenţii din clădirile rezidenţiale situate în apropiere, să părăsească zonele de potenţial pericol'', a mai transmis acelaşi minister.
Ucraina acuză Rusia că blochează accesul unui convoi umanitar în Mariupol
Un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko, a acuzat luni Rusia că blochează accesul în oraşul port Mariupol, aflat de mai mult timp sub asediul forţelor ruse şi separatiştilor proruşi, a unui convoi cu ajutor umanitar, relatează Reuters.
Civilii, care nu pot să plece din Mariupol, se confruntă zilnic cu bombardamente ruseşti de peste două săptămâni. Ei au rămas fără electricitate, agent termică şi apă curentă în cea mai mare parte a acestui interval de timp, susţin autorităţile ucrainene.
Cu toate acestea, un convoi de circa 160 de maşini a părăsit oraşul luni, într-o primă tentativă de evacuare reuşită printr-un coridor umanitar, după mai bine de o săptămână de tentative eşuate în acest sens.
În jur de 150.000 de persoane au fost evacuate prin 26 de coridoare umanitare până acum din mai multe oraşe ucrainene, a spus Timoşenko într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina-24.
Bilanțul „aproximativ” al războiului din Ucraina
"Aproximativ 1.300" de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei ruse în 24 februarie, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ucraina afirmă că armata rusă a pierdut "aproximativ 12.000 de oameni". Moscova a anunţat la 2 martie singurul său bilanţ al pierderilor suferite în Ucraina - 498 de soldaţi ucişi. Pentagonul estimează însă între 2.000 şi 4.000 numărul militarilor ruşi ucişi în 14 zile de război.
Cel puţin 636 de civili, între care circa 50 de copii, au fost ucişi în Ucraina, iar peste 1.100 răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ al ONU, care subliniază că estimările sale sunt probabil mult mai mici decât cele reale.
Municipalitatea din Mariupol susţine că doar în acest oraş au murit aproape 2.200 de locuitori.
Peste 2,8 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei, dintre care peste jumătate au fost găzduite de Polonia, a anunţat luni Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).