Ce se va întâmpla dacă Rusia va folosi arme chimice sau nucleare în Ucraina și cum va răspunde NATO

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.09.2022 - 10:51
Ce se va întâmpla dacă Rusia va folosi arme chimice sau nucleare în Ucraina și cum va răspunde NATO - FOTO: Profimedia

În urma contraofensivei puternice ucrainene, Rusia pare că a rămas fără opțiuni militare în Ucraina. Va fi oare Putin atât de nebun încât să folosească arme chimice sau nucleare în Ucraina, declanșând astfel al treilea război mondial?

SHARE

Tabloul de șah simbolic pare sumbru. Este ca și cum Rusia și-a pierdut regina, două ture și doi nebuni. Moscova va fi forțată să lupte în continuare doar cu cai și ture.

Vladimir Putin este în mod clar pus la colț. El a încercat să concedieze generali. Atacurile asupra civililor nu au făcut decât să întărească hotărârea ucraineană.

Sistemele HIMARS au decimat forțele blindate ale Rusiei. Trupele sunt pe fugă, lăsând în urmă tancuri, artilerie și transportoare blindate de trupe. Întrebarea principală este ce urmează pentru Rusia din punct de vedere militar?

Apelează Putin la un atac chimic în Ucraina?

Răspunsul s-ar putea reduce la arme de distrugere în masă, dacă Putin se gândește la așa ceva. Un atac chimic este posibil, dar acesta ar putea să se întoarcă peste granița rusă și să pună în pericol proprii cetățeni sau propriile trupe, chiar dacă Rusia a folosit arme chimice în Cecenia.

Citește și: Mogulii din umbră. Un ambasador comunist, garantat de Predoiu de la SIE - omul din spatele Recorder

Putin a fost dispus să folosească arme biologice împotriva dușmanilor, dar acestea au fost limitate la persoane care au intrat în conflict cu regimul.

Dar o utilizare mai largă a agenților biologici împotriva unui număr mai mare de persoane este plauzibilă.

Omenirea se întreabă dacă Putin ar ordona un atac nuclear. Acesta ar putea veni sub forma unei arme nucleare pe câmpul de luptă. Din nou, Rusia ar trebui să-și facă griji cu privire la precipitațiile produse de explozie care ar ajunge asupra soldaților ruși, separatiștilor pro-ruși și cetățenilor ruși.

Bomba nucleară tactică ar „aprinde” Kievul

Nu este clar cât de eficientă ar fi o armă nucleară tactică. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-ar mobiliza și mai mult trupele după atac, iar acestea ar fi motivate să lupte cu furie până la moarte după prima rundă de pierderi.

Citește și: General american îi avertizează pe ucraineni să nu se bucure prea curând. „Putin goes nuclear”

Zelenski ar avea sprijinul lumii și chiar mai multe arme ar călători spre Kiev.

Ce ar putea face NATO?

În ciuda unui act de război atât de îngrozitor, acest lucru nu ar declanșa o acțiune militară de represalii în temeiul articolului 5 din partea alianței, deoarece Ucraina nu este membră a acesteia.

Dar NATO ar slăbi probabil restricțiile privind produsele finale majore care merg către Ucraina, cum ar fi tancurile de luptă principale, precum Leopardul german și avioanele de luptă, precum F-16 american.

NATO ar putea, de asemenea, să adune trupe și materiale în jurul granițelor Rusiei, pregătindu-se pentru un atac, dacă Moscova ar opta pentru utilizarea armelor de distrugere în masă. 

Declanșarea celui de-al treilea război mondial ar deveni realitate.

„Testarea” unei arme nucleare în Ucraina

Un lucru pe care Rusia l-ar putea face este să creeze un fel de operațiune sub steag fals de utilizare a armelor chimice pentru a face să pară că Ucraina a făcut atacul și apoi să escaladeze la propria utilizare a armelor chimice.

De asemenea, ar putea testa o armă nucleară pe câmpul de luptă pentru a arăta că Rusia vorbește serios și nu se teme de consecințele globale.

Un test nuclear ar putea da Moscovei timp pentru a redesfășura trupe și a restabili liniile de aprovizionare pentru a da o șansă forțelor sale convenționale.

Poate că, după un test nuclear, Statele Unite și NATO ar putea intermedia un fel de pauză sau de încetare a focului pentru a da timp comunității internaționale să proceseze situația.

Este puțin probabil ca Statele Unite și NATO să răspundă cu aceeași monedă dacă Rusia folosește arme de distrugere în masă. Este mai probabil ca acestea să câștige timp cu o diplomație cu reacție rapidă după un potențial atac, pentru a examina opțiunile pentru viitor.

Putin este nebun, dar deocamdată temperat

Putin își asumă riscuri, dar este puțin probabil să folosească arme de distrugere în masă.

El a dat dovadă de o oarecare reținere prin faptul că nu a pus o blocadă completă asupra cerealelor ucrainene și a permis exporturile pentru a evita o criză alimentară globală.

Acest lucru arată că, probabil, el dorește să mențină războiul dintre Rusia și Ucraina și să nu escaladeze dincolo de "operațiunea militară specială" pe care o consideră vitală pentru a reda țării sale teritoriul pe care el consideră că este de drept al Rusiei.

Să sperăm că Putin vede problemele inerente unui atac cu arme de distrugere în masă, în principal faptul că ar aduce cele mai bune sisteme de armament ale NATO în Ucraina și ar pune în pericol propriul popor. Un atac cu arme de distrugere în masă este, așadar, plauzibil, dar nu probabil.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te