General american îi avertizează pe ucraineni să nu se bucure prea curând. „Putin goes nuclear”

DE Elena Andrei | Actualizat: 15.09.2022 - 08:11
Vladimir Putin este pregătit să facă „lucruri de neconceput”/foto: Profimedia Images

Un general american lansează un avertisment dur după ce fostul șef al NATO și-a exprimat și el temerile că Vladimir Putin este pregătit să facă „lucruri de neconceput”, neacceptând înfrângerea în Ucraina.

SHARE

Vladimir Putin ar putea recurge la folosirea armelor nucleare în Ucraina dacă va deveni prea disperat pe fondul pierderilor devastatoare din război, a avertizat un fost general american.

Generalul de brigadă în retragere Kevin Ryan, care a fost atașat al Apărării în Rusia, a declarat că Putin ia în calcul să facă ceva dramatic în fața contraatacului rapid al Ucrainei, care continuă să câștige teren și joi.

Dar succesul contraofensivei ucrainene ar putea însemna că Putin va lansa o armă nucleară, a avertizat Ryan.

„M-am gândit la presiunea pe care trebuie să o simtă Putin și la determinarea să recurgă la ceva dramatic - ceea ce mă face să mă gândesc din nou la armele nucleare', a declarat Ryan pentru Insider.

Avertismentul dur al lui Ryan vine după ce fostul lider NATO Rose Gottemoeller și-a exprimat și ea temerile că liderul rus este pregătit să folosească arme nucleare în Ucraina pentru a încerca să determine Kievul să capituleze.

Gottemoeller, care a fost secretar general adjunct al Alianței din 2016 până în 2019, a declarat că rușii ar putea „riposta în moduri cu adevărat imprevizibile” după ce Ucraina a provocat înfrângeri umilitoare asupra forțelor ruse în nord.

Aaceste lovituri ar putea include lansarea unei arme nucleare în Marea Neagră sau asupra unei baze militare ucrainene ca o demonstrație de forță.

Ryan a avertizat că, dacă autoritățile ruse vor organiza un referendum fictiv rapid în teritoriile încă ocupate din Lugansk și Donețk, astfel încât să fie anexate ilegal, ar însemna că „luptele care au loc în prezent în Ucraina vor fi dintr-o dată în Rusia”.

Citește și

VIDEO Forțele ruse ale FSB luate la țintă și în orașul Gegharkunik din Armenia

VIDEO Putin, doborât: Rușii fug „ca vântul” din Melitopol. Comandanții își vând casele din Crimeea

„În primul rând, prin anexarea ilegală, Putin și-ar putea rezolva problema forței militare, deoarece acum toți recruții (35% din forțe) pot fi folosiți - din moment ce nu mai este un război în străinătate”, spune generalul american.

„O a doua evoluție va fi că liniile roșii împotriva luptelor pe teritoriul rusesc vor fi brusc depășite”, a continuat el. „Armele NATO vor lupta și vor trage în interiorul Rusiei. Și, cel mai important, statul rus va fi atacat direct. Și, după cum știm, acesta este un factor declanșator pentru utilizarea armelor nucleare”.

Posibilitatea ca forțele ruse să piardă un teritoriu câștigat cu mari pierderi în fața forțelor ucrainene ar adăuga o presiune enormă asupra lui Putin pentru a face ceva dramatic.

Gottemoeller consideră că s-a făcut tot ce-a fost posibil pentru a se preveni o asemenea turnură în război.

„Am făcut o treabă excelentă trimițând un mesaj clar Moscovei: Fără impunitate! Știm ce puneți la cale, nu veți scăpa nepedepsiți. Dacă există o mișcare către arme de distrugere în masă, și nu am văzut până acum niciun indiciu în acest sens, dar dacă există, atunci trebuie să o facem publică și să le spunem rușilor: Nu există impunitate aici”, a precizat Gottemoeller.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te