Ce s-a întâmplat şi de ce spune guvernatorul Băncii Israelului că economia ţării îşi va reveni

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.02.2024 - 10:45
Ce s-a întâmplat şi de ce spune guvernatorul Băncii Israelului că economia ţării îşi va reveni - Foto: Profimedia Images
Ce s-a întâmplat şi de ce spune guvernatorul Băncii Israelului că economia ţării îşi va reveni - Foto: Profimedia Images

Ce s-a întâmplat şi de ce spune guvernatorul Băncii Israelului că economia ţării îşi va reveni. Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a declarat că economia țării este puternică și își va reveni.

SHARE

Ce s-a întâmplat şi de ce spune guvernatorul Băncii Israelului că economia ţării îşi va reveni. Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a declarat că economia țării este puternică și își va reveni, după impactul războiului.

Yaron a cerut guvernului să abordeze problemele ridicate de Moody's, după ce agenția a retrogradat ratingul de credit suveran al Israelului.

Ce s-a întâmplat şi de ce spune guvernatorul Băncii Israelului că economia ţării îşi va reveni

Pentru a spori încrederea piețelor și a companiilor de rating din Israel, a fost esențial ca „guvernul și Knessetul (n.n.: Parlamentul Israelului) să acționeze pentru a aborda problemele economice ridicate în raport”, a spus Yaron, conform Reuters.

„Am știut să ne redresăm din vremuri dificile, din trecut, și să revenim rapid la prosperitate, iar economia israeliană are puterea să se asigure că acesta va fi cazul și de această dată”, a spus el.

De la masacrul din 7 octombrie de către grupul islamist palestinian Hamas al majorității civililor din Israel, Yaron a cerut guvernului să mențină disciplina fiscală și să reducă cheltuielile pentru articole care nu au legătură cu represaliile Israelului, împotriva grupului din Gaza.

Citeşte şi: Trupe kazahe, prima misiune în Înălțimile Golan, Israel. Vor primi 1.000 $ pe lună

În prima retrogradare pentru Israel, Moody's a redus ratingul țării la „A2,” cu cinci nivele peste gradul de investiție, de la A1, vineri, și și-a menținut perspectivele de credit la negativ, ceea ce înseamnă că mai este posibilă o retrogradare.

Moody's a citat riscuri politice și fiscale materiale de război, adăugând că „deficitul bugetar al Israelului va fi semnificativ mai mare decât se aștepta înainte de conflict”.

Foto: Profimedia Images

Retrogradarea, dacă se prelungește sau dacă duce la alte astfel de acțiuni, ar crește costurile de împrumut pentru Israel și ar putea duce la reduceri bugetare și la creșteri de taxe, pentru a evita ca deficitul bugetar să scape de sub control.

Citeşte şi: Israel - Hamas: victoria în război nu este suficientă. Armistițiul nu se întrevede la orizont

Raportul datorie/PIB al Israelului, a precizat Moody's, pare să atingă probabil un vârf de 67% până în 2025, față de 62,1%, în 2023. Totuși, acest raport a fost mult mai mare în trecut, în perioadele de criză economică, pentru Israel, dar "nu a existat niciodată nici o întârziere, în rambursarea datoriilor guvernului", a spus Yaron.

Luna trecută, S&P Ratings a declarat pentru Reuters că ar putea reduce ratingul de credit al Israelului, dacă războiul cu Hamas se extinde pe alte fronturi.

Săptămâna trecută, legislatorii au dat aprobarea inițială, pentru un buget de stat revizuit, pentru acest an, care a adăugat zeci de miliarde de shekeli, pentru finanțarea războiului și despăgubirea celor afectați, precum și o creștere a deficitului bugetar, în acest an, la 6,6% din PIB, de la 2,25%.

Premierul Benjamin Netanyahu a reacționat la mișcarea Moody's, afirmând că "ratingul va reveni în sus, de îndată ce vom câștiga războiul - și vom câștiga".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te