Ce înseamnă noile reguli USB-C ale Uniunii Europene pentru iPhone

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.10.2022 - 13:58
Ce înseamnă noile reguli USB-C ale Uniunii Europene pentru iPhone - FOTO: Profimedia

Săptămâna aceasta, legislatorii Uniunii Europene au convenit asupra unor noi propuneri pentru a obliga producătorii de orice, de la smartphone-uri și căști la camere digitale și tablete, să utilizeze același port universal de încărcare: USB Type-C.

SHARE

Planul este ca noile reguli să intre în vigoare până în toamna anului 2024, după care aceste dispozitive care se încarcă cu ajutorul unui cablu cu fir vor trebui să o facă prin intermediul unui port USB-C încorporat.

Cel mai mare impact al acestei legislații va ateriza probabil asupra iPhone-ului de la Apple. În timp ce restul industriei de smartphone-uri a convergent treptat în jurul USB-C ca port de încărcare prin cablu unic și standardizat, Apple a rămas cu fermitate la Lightning, conectorul proprietar pe care l-a introdus odată cu iPhone 5 în 2012.

Legislația UE ar putea, în sfârșit, să o forțeze să treacă mai departe.

Citește și: Lovitură: Cartelul OPEC reduce producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi din noiembrie

Deocamdată, normele UE reprezintă doar un acord provizoriu și vor trebui să fie aprobate atât de Consiliul European, cât și de Parlamentul European înainte de a deveni oficiale.

Laptopurile obligate să treacă la încărcare cu USB-C din 2026

Acest lucru ar trebui să se întâmple după vacanța de vară, care se încheie la 1 septembrie. Vor intra în vigoare la 20 de zile după aceea, iar majoritatea producătorilor vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a se conforma, de unde vine și data de conformare din toamna anului 2024.

Citește și: Generalul american Ben Hodges: Ucraina va lua Crimeea înapoi până la jumătatea anului 2023

Excepție fac laptopurile, deoarece genul de încărcătoare USB-C de mare putere pe care le necesită aceste dispozitive sunt mai puțin răspândite decât încărcătoarele pentru telefoane. Aceștia vor avea în schimb 40 de luni, ceea ce ne duce aproximativ la începutul anului 2026.

USB-C, singura opțiune pentru iPhone din 2024

Dacă Apple dorește ca iPhone-ul să aibă un port de încărcare fizic după toamna anului 2024, atunci UE vrea ca USB-C să fie singura sa opțiune.

Nu poate oferi pur și simplu un dongle extern, așa cum a făcut-o în urmă cu un deceniu. Cele mai recente proiecte publice ale legislației propuse specifică faptul că conectorul USB Type-C utilizat pentru încărcare trebuie să rămână "accesibil și operațional în orice moment", ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca un dongle detașabil să fie suficient.

Acest lucru se datorează faptului că normele UE sunt concepute pentru a reduce deșeurile electronice, cu un standard universal de încărcare care, sperăm, va însemna că mai multe încărcătoare vor putea fi reutilizate, în loc să ajungă la gropile de gunoi.

UE estimează că normele ar putea reduce anual 11 000 de tone metrice (peste 12 000 de tone) de deșeuri electronice și ar permite clienților să economisească 250 de milioane de euro (aproximativ 268 de milioane de dolari) din "achizițiile inutile de încărcătoare", potrivit theverge

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te