Lovitură: Cartelul OPEC reduce producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi din noiembrie

DE Elena Andrei | Actualizat: 05.10.2022 - 22:06
Cartelul OPEC dă lovitura/foto: en.kremlin.ru

Un grup al unora dintre cei mai puternici producători de petrol din lume a convenit miercuri să impună reduceri drastice ale producției, încercând să stimuleze o revenire a prețurilor la țiței, în ciuda apelurilor SUA de a pompa mai mult pentru a ajuta economia globală.

SHARE

OPEC și aliații din afara OPEC, un grup denumit adesea OPEC+, au decis, la prima lor întâlnire față în față din 2020, la Viena, să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi începând cu luna noiembrie.

Rusia, prin viceprim-ministrul Alexander Novak, care a participat la întrunire, este parte a acestui acord destabilizator, împreună cu Arabia Saudită.

Măsura reprezintă o inversare majoră a politicii de producție pentru alianță, care a redus  producția cu un nivel record de 10 milioane de barili pe zi la începutul anului 2020, când cererea s-a prăbușit din cauza pandemiei Covid-19.

Prețul petrolului a scăzut la aproximativ 80 de dolari pe baril, de la peste 120 de dolari la începutul lunii iunie, pe fondul temerilor tot mai mari legate de perspectiva unei recesiuni economice globale.

Citește și

VIDEO Interceptări. Rus disperat: „Au tras 237 proiectile în 40 de minute”.„Ieși naibii de acolo”

Polonia, în discuții pentru a găzdui pe teritoriul său și a avea acces la arsenalul nuclear al NATO

Reducerea producției pentru luna noiembrie este o încercare de a inversa această scădere, în ciuda presiunilor repetate din partea Administrației Biden pentru ca grupul să pompeze mai mult pentru a reduce prețurile la carburanți.

Indicele internațional de referință Brent s-a tranzacționat la 92,82 dolari pe baril după-amiază la Londra, în creștere cu aproximativ 1,1%. La petrolul american West Texas Intermediate, contractele la termen s-au situat la 87,37 dolari, cu aproape 1% mai mult.

Următoarea reuniune a OPEC+ va avea loc la 4 decembrie.

„Misiunea OPEC este de a asigura un mediu de prețuri adecvat atât pentru consumatori, cât și pentru producători. Cu toate acestea, decizia de a reduce producția în contextul actual contravine acestui obiectiv", a declarat Stephen Brennock, analist senior la PVM Oil Associates din Londra, într-o notă de cercetare.

„O comprimare suplimentară a ofertelor deja limitate va fi o palmă pentru consumatori. Mișcarea motivată în mod egoist are ca scop pur și simplu să aducă beneficii producătorilor", a adăugat el.

„Pe scurt, OPEC+ prioritizează prețul mai presus de stabilitate într-un moment de mare incertitudine pe piața petrolului.”

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.